Objavljeno

Zagreb Pride: Očekujemo da policija sankcionira homofobno nasilje

Foto T.B.

Prvi put u desetak godina, na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, došlo je do provale homofobnog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada. Nasilje protiv LGBTIQ osoba na ulicama Zagreba i ostalih gradova ponovo postaje ozbiljan problem za naše društvo.

Kako je izvijestila policija, najgori napad dogodio se oko 22:30 na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja. Zatim je za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

Zagreb Pride stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina potaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružit će im pravnu i drugu podršku u kaznenom postupku do kojeg mora doći jer su počinitelji privedeni.

Također navečer, nakon Povorke, mlada lezbijka koja je nosila zastavu duginih boja napadnuta je u Novom Zagrebu od strane četiri muškarca. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i pobjegli. U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su lezbijke izvrijeđane i pljunute. Prema informacijama koje je dobio Zagreb Pride izravno od LGBTIQ zajednice, bilo je još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada.

Od policije očekujemo da, sukladno Kaznenom zakonu, sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom, a ne kao prekršaje za remećenje javnog reda i mira, poručili su iz Zagreb Pridea.

“Svaka LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ima pravo živjeti slobodno, biti vidljiva i svoja, mahati zastavom duginih boja, grliti se i poljubiti na ulici, šetati i plesati svih 365 dana u godini. Za našu vidljivost smo se izborili i to se više neće promijeniti, nikada se više nećemo vratiti u tišinu i u ormar, nikada više nećemo pognuti glave pred ovakvim kukavičkim huljama. Vrijeme je da agresivna homofobna manjina shvati da je poražena. Pritom, nema nikakve sumnje, jučerašnjim udarcima, poniženjima i paležu, doprinijele su i nedavne izjave zastupnika Nikole Grmoje i Bože Petrova, koji su u svojim istupima širili netrpeljivost, homofobiju, poticali podjele i mržnju,” stoji u priopćenju Zagreb Pridea.


Povezano