Objavljeno

Zagovaratelji/ce ženskih prava traže akciju, a ne riječi!

Unatoč tome što bismo trebali/e slaviti implementaciju Pekinške platforme, svjesni/e smo i kontinuirano svjedočimo nejednakostima, nasilju, diskriminaciji i nesigurnosti djevojaka i žena u svim sferama društva. No, vremena za gubljenje i pregovaranje više nema, poručuje Europski ženski lobi (EWL).

Povodom 59. zasjedanja UN-ove Komisije o statusu žena (CSW59) u ožujku, zemlje članice UN-a usvojit će političku deklaraciju kojom se obilježava 20. obljetnica Pekinške platforme za djelovanje. EWL ih u tom kontekstu poziva da se obvežu na realizaciju Pekinške platforme, ubrzaju njezino provođenje i ulažu u ženska prava:

OBVEŽITE SE realizaciji Pekinške platforme za djelovanje. Potvrdite svoju posvećenost svim ljudskim pravima i sustavno osiguravajte perspektivu ženskih prava u svom radu, uključujući i usvajanje post-2015. agende. Potvrdite svoju posvećenost instrumentima za osiguravanje ravnopravnosti UN-a, uključujući Kairski program za djelovanje (o seksualnim i reproduktivnim pravima) i UN-ovu konvenciju iz 1949. (o prostituciji i trgovini ljudima).

UBRZAJTE implementaciju svih instrumenata ostvarenja ženskih prava, osobito Pekinške platforme za djelovanje i CEDAW, te svih postojećih regionalnih i nacionalnih zakona i programa za zaštitu ženskih prava i rodne ravnopravnosti. Razvijajte jasne i ambiciozne strategije ostvarenja tih prava, ne samo kroz legislativu, već promjenom mentaliteta i društvenih vrijednosti.

ULAŽITE u prava žena i djevojaka. Osigurajte dio nacionalnog proračuna za ulaganje u ostvarenje ženskih prava. Ulaganje u žene na tržištu rada, socijalne službe za žene, održivost organizacija za ženska prava, itd. Razvijate demokratski društveni i građanski dijalog, štitite ljudska prava aktivista/kinja i donesite novi model razvoja koji u srži sadrži feminističke vrijednosti.

EWL je uputio pismo Latvijskom predsjedništvu EU kako bi izrazio očekivanja od EU i njezinih zemalja članica kao lidera/ica u usvajanju te ambiciozne deklaracije. [Ž.V.] EWL


Povezano