Objavljeno

Zadnjih 100 godina: Dostignuća žena u znanosti

Medical Research Council objavio je knjigu Suffrage Science – odu velikim dostignućima na području znanosti koja su postigle žene u posljednjih 100 godina. Ona bi svim pripadnicima xx kombinacije trebala poslužiti kao inspiracija i poticaj da se upuste u osvajanje neprijeđenih granica i da hrabro idu tamo gdje je malo žena prije njih kročilo.

Digitalno objavljena publikacija daje osvrt na vodeće istraživačice na području neuroznanosti, psihologije, embriologije, genetike, stanične biologije, biologije raka i HIV-a kao i na rad žena u znanosti proteklih 100 godina.

Prilika je to da se prisjetimo i odamo počast pionirkama poput Dorothy Hodgkin kojoj je nakon 31 godine rada, na strukturi inzulina, penicilina, vitamina B12  povodom dobivene Nobelove nagrade za znanost, Daily Mail posvetio priču pod naslovom “Oxfordska kućanica osvaja Nobela”, Françoise Barré-Sinoussi, virologinji, dobitnici Nobela za otkrivanje virusa HIV-a kao uzročnika AIDS-a, žustroj protivnici izjave pape Benedikta XVI o neefikasnosti uporabe prezervativa u sprečavanju AIDS-a i vrlo vjerojatno budućoj predsjednici International AIDS Society, citogenetičarki i dobitnici Nobelove nagrade Barbari McClintock, molekularnoj biologinji Carol Greider, biologinji Gail Martin, razvojnoj psihologinji Uti Frith, antropologinji Helen Fisher, staničnoj biologinji Amandi Fisher i mnogim drugima. Fotogalerija


Povezano