Objavljeno

Iranska matematičarka prva dobitnica prestižne nagrade Fields Medal

Profesorica matematike na Stanfordu Maryam Mirzakhani (37), postala je prva žena koja je osvojila prestižnu matematičku nagradu Fields Medal, kao priznanje za svoj rad na razumijevanju simetrije zakrivljenih površina.

Službeno definirana kao Međunarodna medalja za izvanredna otkrića u matematici, Fields Medal se od utemeljenja 1936. godine naziva i ‘Nobelovom nagradom matematike’.

„Ovo je velika čast“, izjavila je Mirzakhani i dodala: „Bit ću sretna ako ovo posluži kao poticaj mladim znanstvenicama i matematičarkama. Sigurna sam da će u nadolazećim godinama mnoge žene osvajati ovakve nagrade“.

Nagrada joj je dodijeljena zbog sofisticiranih i originalnih doprinosa polju geometrije i dinamičkih sustava, a osobito doprinosa razumijevanju simetrije zakrivljenih površina, kao što su sfere i hiperbolički objekti. Također, iako se njezin rad smatra ‘čistom matematikom’ i uglavnom je teorijski, sadrži implikacije za fiziku i kvantnu teoriju polja.

Nagrada Fields Medal, dodjeljuje se svake četiri godine, a osim Mirzakhani ove su ju godine primili Artur Avila, istraživački direktor Francuskog nacionalnog centra za znanstveno istraživanje; Manjul Bhargava sa Sveučilišta Princeton i Martin Hairer sa Sveučilišta Warwick.

U srpnju 2017. Mirzakhani je preminula od raka dojke u 40. godini života. [Ž.V.] Stanford/France24/TehranTimes


Povezano