Objavljeno

Yoko Ono otvorila izložbu interaktivne feminističke konceptualne umjetnosti

U muzej Guggenheim u Bilbau otvorena je Half-a-Wind show retrospektiva pionirke konceptualne umjetnosti Yoko Ono, koja donosi pregled njezinih radova u zadnjih pet desetljeća.

Ova izložba, kroz instalacije, glazbu i film pokazuje istinski talent umjetnice, kao i dosege i utjecaj njezine feminističke konceptualne umjetnosti, a za posjetitelje ostaje otvorena do 1. rujna 2014. godine.

Yoko Ono, poznata suvremena umjetnica, najviše zapažena djelovanjem 60-tih i 70-tih godina, ni danas, u svojoj 81. godini života, ne odustaje od stvaranja pod vlastitim motom da su umjetnost i život jedno.

Javnost ju možda pamti kao glavnog krivca za raspad Beatlesa, no kritičari ju znaju kao umjetnicu koja ima potrebu šokirati i osobno izražavati svoje osjećaje, te pomicati granice u konceptualnoj umjetnosti, koju smatra ‘ekspresivnijom’ od slike jer vjernije prikazuje istinu.

Izložba ističe njezin performans iz 1964. godine u Tokyu, kada je kleknula pred publiku i pred sebe položila par metalnih škara. Svatko iz publike je mogao prići i odrezati komadić njezine odjeće. Ta prva umjetnička izvedba poznata kao Cut Piece je jedna od najistaknutijih djela feminističke umjetnosti.

„Svaka moćna umjetnost ima više slojeva drame”, kaže Ono. Performans je inspirirao Buddha koji se odrekao svega u stvarnom životu, a takva asketska predaja realnost je mnogih ženskih života. Cut Piece za umjetnicu simbolizira ‘prihvaćanje’ takve stvarnosti.

Osim ovoga, retrospektiva uključuje i djela Ceiling Painting, River Bed, te Half-a-Room, instalaciju nastalu nakon prekida veze s Tony Coxom kada je prepolovila gomilu stvari iz njihove sobe, uključujući stolicu, uokvirenu sliku, police, čajnik i cipele. Nije se radilo samo o prkosu, kaže Ono, to je bila umjetnost.

Ono smatra kako umjetnost ne bi smjela biti rutinska, već revolucionarna. Nikada se nije brinula hoće li udovoljiti publici i oduvijek je bila svjesna nerazumijevanja koje je okruživalo njezine radove, jer znala je da njezina umjetnost nije ono što bi mnogi drugi smatrali umjetnošću. Iza svoje kreativnosti oduvijek je gajila nadu da će ju možda u narednih pedeset ili sto godina shvatiti. [M.Ž.] TheGuardian


Povezano