Objavljeno

Wonder Woman izgubila posao počasne ambasadorice UN-a

Zastupnik UN-a najavio je kako će ovoga petka Wonder Woman službeno prestati obnašati dužnost UN-ove počasne ambasadorice za osnaživanje žena i djevojaka. Ova stripovska heroina na toj je poziciji nepuna dva mjeseca, a u tom je periodu njezina uloga izazvala brojna negodovanja i kritike u samim redovima UN-a.

Imenovanje ove superherojke počasnom ambasadoricom UN-a u borbi za ravnopravnost spolova izazvala je bijesne reakcije, jer su mnogi/e tvrdili/e kako se time šalje pogrešna poruka.

Gotovo 45.000 ljudi potpisalo je online peticiju kojom se od UN-ovog glavnog tajnika, Ban Ki-moona, traži da preispita ovu odluku. 

“Iako su originalni kreatori možda imali namjeru da Wonder Woman predstavlja nezavisnu ratnicu koja će poslati feminističku poruku, stvarnost je takva da trenutni prikaz ovog lika predstavlja bjelkinju nerealnih proporcija i velikih grudi, oskudno odjevenu u usku, svjetlucavu odjeću.” pisalo je u peticiji.

Nakon što je predsjednica DC Entertainmenta Diane Nelson najavila da će Wonder Woman kampanja u idućih godinu dana promovirati brojne inicijative, desetci UN-ovih zaposlenika i zaposlenica protestirali su u glavnom sjedištu UN-a.

UN nije iznio više detalja vezanih uz okončavanje kampanje Wonder Woman, ali je UN-ov zastupnik Jeffrey Brez kazao kako kampanje koje koriste fiktivne likove često ne traju dulje od nekoliko mjeseci.

Kao primjer je naveo imenovanje Angry Birdsa, skupine animiranih likova nastalih u online video igri, kao UN-ove izaslanike u borbi protiv klimatskih promjena. Njihova ‘dužnost’ je u ožujku ove godine trajala samo jedan dan.

Iz DC Entertainmenta kazali su kako su zadovoljni s pažnjom koju je Wonder Woman skrenula na globalni cilj UN-a za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena i djevojaka do 2030. godine, kao i za “pokretanje globalnih razgovora oko osnaživanja žena i djevojaka”.

“Wonder Woman zauzima se za mir, pravdu i jednakost, a u proteklih 75 godina bila je motivirajuća sila za mnoge, kao što će to nastaviti biti i dugo nakon što prestane obnašati dužnost počasne ambasadorice.” izjavila je Courtney Simmons, zastupnica DC Entertainmenta. [E.H.] theguardian


Povezano