Objavljeno

Vox Femine Festival 10. rođendan slavi uz djevojke

Foto: Nina Đurđević

Jubilarni 10. Vox Feminae Festival program donosi u dva listopadska vikenda, a otvorile smo ga jučer predstavljanjem izložbe mladih fotografkinja koje donose svoj pogled na djevojaštvo, ovogodišnju festivalsku temu.

Izloženi radovi u postoru KIC-a moći će se pogledati do zatvaranja festivala 16. listopada, a uključuju i radove autorice festivalskog vizuala Maisie Cousins.

Filmski program otvoren je projekcijama filmova Hudo vreme redateljica Anje Strelec i Tomislave Jukić te Ko ima pravo na najlon čarape u režiji Milice Batričević i Nataše Niškanović, nakon kojih je uslijedio događaj koji je izazvao najveći interes publike – prezentacija radionice Štrikaona koda uz programerke Implementacije snova.

Projekt u suradnji provode tvrtka Implementacija snova, Veleučilište Baltazar i K-zona, a ukazuje na važnost što veće participacije žena u rastućoj IT industriji. Tijekom prezentacije, buduće polaznice, ali i sve zainteresirane imale su priliku čuti na kakve probleme žene u IT industriji nailaze, čuti zabrinjavajuće statistike o njihovom malom broju, iz prve ruke saznati kako postati programerka te diskutirati s gošćama Martinom Ptiček, Martinom Šnajder i Evom Cukor.

Predstavljen je i projekt net.cube koji nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg internetskog stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje, a predstavile su ga njegove voditeljice i kustosice Renata Šparada, Irena Borić i Martina Kantošić, te umjetnice Tea Stražičić i Ana Kuzmanić.

{gallery}VFF-1.dan{/gallery}

Foto: Nina Đurđević

U filmskom programu do kraja dana prikazana su još dva dugometražna filma, Napadaji Anne Rose Holmer, o jedanaestogodišnjakinji koja se želi uklopi u društvo vršnjakinja i dokumentarni film Major, o jednoj od pionirki pokreta za prava trans žena u SAD-u, te niz kratkometražnih, među kojima Nešto o životu Nebojše Slijepčevića te Unrecords (ne)dokumentirano Une Steiner i Iris Borovčnik.

Danas nam se pridružite na tradicionalnom Vox ‘art sajmu’, koji je u KIC-u okupio više od 30 izlagačica, sa širokim spektrom unikatnih radova, od odjevnih predmeta i ruksaka, preko raznih oblika ukrasnog nakita do organske kozmetike, umjetničkih instalacija i rukotvorina.

U 18 sati s nama je Fabric8 co-op tim koji će predstaviti svoj dosadašnji rad, te prezentirati prednosti zadružnog tržišnog djelovanja, modele društveno odgovornog djelovanja, te birokratske zavrzlame koje prati osnivanje i vođenje jedne zadruge.

Filmski program počinje već od 15 sati blokom kratkih filmova, a tijekom dana na programu su igrani  filmovi Girl Flu  Dorie Barton o djevojčici koja se suočava s pubertetom i nerazumijevanjem roditelja te dokumentarac Seed Money o životu Chucka Holmesa i njegovom producentskom studiju Falcon.

Nedjeljna večer završit će uz program Drag bingo i performerice queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, a čitav nedjeljni program chekirajte ovdje.

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan. Vidimo se!

View this post on Instagram

Zapoceo je Voxov art sajam. Pridruzite nam se u KIC-u do 17.30h! #voxfeminae #vff #vffdjevojke #art #artfair #fair #handmade

A post shared by @ voxfeminae on


Povezano