Objavljeno

Zatvoren 10. Vox Feminae Festival!

Jubilarni Vox Feminae Festival ove je godine trajao čitavih deset dana, tijekom kojih smo vam predstavilie izložbu mladih fotografkinja koje donose svoj pogled na djevojaštvo, organiziralie školu rodno osviještenog filmskog stvaralaštva, niz predavanja i diskusija te prikazalie hrpu odličnih filmova, a oba smo festivalska vikenda završilie uz odličnu zabavu.

Zadnji dan festivala počeo je projekcijama filmova Seed Money, Easy Reappearance, Bearded Ladies te Robin’s Road Trip, nakon kojih nam se još jednom pridružila Catherine Driscoll, ovoga puta s temom teen filma.

Izazivajući ideju kako je teen film uvijek priča o postanku odraslom i odgovornom osobom, Driscoll je predstavila novu povijest žanra i prisutne upoznala s ključnim alatima za kritičko promatranje teen filma. Uzimajući kao primjere fimove Heathers, Donnie Darko i druge kultne uratke, razmatrala je kakvu adolescenciju teen film predstavlja te koje su mogućnosti žanra da proizvede nove, inovativne i utjecajne vizije adolescencije.

U nastavku večeri prikazali smo još filmove Ne žalim ni zbog čega i Check It!, te počeli s prebrojavanjem glasačkih listića i pripremom prostora za party zatvaranja.

U okviru filmskog programa najviše vas je oduševio dokumentarac Major redateljice Annalise Ophelian, koji je kao pobjednički film prikazan u 21 sat.

Film je to, napisao je naš Leopold Rupnik u svom osvrtu, koji “dokumentira život trans aktivistkinje Miss Major Griffin-Gracy koja nam donosi sav dijapazon emocija i životnih situacija s kojima se ne-bijele trans žene suočavaju – od nepravedne kriminalizacije, diskriminacije i nasilja pa sve do ljepote bivstva samog sebe – trans osobe”.

{gallery}VFF-4.dan{/gallery}

Od 10. izdanja festivala oprostilie smo se uz tatoo party Andree Resner, koktele, buvljak, Najfinije kolače, čitanje tarota i natalnih karata te društvene igre. Nama je bilo predivno, a čini nam se da ste se i vi dobro zabavili <3

Zahvaljujemo se svima koji su nas podržalie dolaskom na festivalski program, te svima koji su na bilo koji način pomoglie organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg festivala. Zajedno smo opet sljedeće godine, a do tada pratite VoxFeminae.net i prisjetite se svih lijepih trenutaka festivala uz fotografije Nine Đurđević.

Povezano