Objavljeno

Vlada jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju!

Screenshot: N1

Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju, koja je potom poslana u saborsku proceduru. Tako će se Konvencija za zaštitu žena uskoro naći pred saborskim zastupnicima koji će odlučiti o njenoj konačnoj ratifikaciji.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice govorio je o poplavama i ekonomskim kretanjima zemlje, a potom i o Istanbulskoj konvenciji. Premijer je svim ministricama i ministrima dao riječ kako bi ukratko rekli zašto podržavaju Istanbulsku konvenciju.

Vlada je u svom prijedlogu uz tekst konvencije dodala i interpetativnu izjavu. “Intepretativne izjave su uobičajeni način izražavanja stava države, dio su običajnog prava”, kazao je Plenković.

Pojasnio je o kojim se izjavama konkretno radi. “Zbog osjetljivosti jednog dijela, javnosti, usvojit ćemo 3 poruke – da konvencija ne sadrži preuzimanje nikakvih obveza koje bi uvodile nešto što bi se kosilo s pravnim poretkom, da se ne uvodi rodna ideologija u hrvatski pravni sustav kao ni promjena definicije braka”, poručio je premijer.

Dotaknuo se i financija koje su potrebne za provedbu Konvencije. Kazao je kako su u javnost puštene lažne priče i da provedba Konvencije neće iziskivati dodatnih sredstava. “Priča oko troškova provedbe Konvencije od milijardu kuna nije točna”, kazao je. “Za provedbu su predviđena sredstva unutar 70 milijuna kuna koja su već planirana u proračunu“.

Danas su predstavljeni i rezultati ankete agencije Ipsos o Istanbulskoj konvenciji koju je naručila Vlada.

Prema rezultatima istraživanja, 31,9 posto ispitanih reklo je kako podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1 posto uglavnom podržava. Dakle, ovu Konvenciju ukupno podržava 66 posto ispitanika. S druge stane 12,4 ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava, a nešto manje, 10,4 posto da je uglavnom ne podržavaju. 11,1 posto ispitanih izjasnili su se da ne znaju podržavaju li ili ne ratifikaciju ovog dokumenta.

Skoro polovica ispitanih su odgovorili kako znaju osnovne informacije o Istanbulskoj konvenciji, njih 48,6 posto, dok je 35,8 posto ispitanih reklo kako su čuli za Konvenciju, ali ne znaju detalje. Samo 12,2 posto ljudi kazalo je kako znaju jako puno i posebno su se informirali, a 3,3 posto nikad nije čulo za ovaj dokument.

Ipsos je ispitao i koje biračko tijelo najviše podržava Istanbulsku, a koje ne. Ispalo je da 59 posto birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a. N1/Telegram


Povezano