Objavljeno

Dunja Mijatović pozvala Moldaviju da ratificira Istanbulsku konvenciju

Dunja Mijatović, Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, uputila je poruku Moldaviji da ratificira Istanbulsku konvenciju bez daljnjih odgađanja kako bi se zaštitila prava žena, djece, osoba s invaliditetom i Roma, te kako bi se obranilo pravo na zdravstvenu skrb, dom i život bez nasilja.

Ratifikacija Istanbulske konvencije u Moldaviji je na čekanju još od 2017. godine.

Vlada bi javnosti trebala osigurati točne informacije o prirodi i opsegu nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, te o mjerama koje za borbu protiv ovog fenomena predviđa Istanbulska konvencija,” izjavila je Mijatović.

Mijatović nastavlja kako Moldavija mora povećati broj skloništa i potpore za žrtve obiteljskog nasilja, te da je potrebno pojednostaviti pristup pravnoj pomoći, pojačati ovlasti policije, tužiteljstva i pravnog sustava kako bi mogli adekvatno istražiti svaku prijavu.

Izrazila je i zabrinutost vezano uz govor mržnje u Moldaviji, naročito od strane političara tijekom izbornih kampanja koji često targetiraju žene i LGBTQ+ zajednicu.

Proeuropski orijentirani zastupnici u moldavskom parlamentu suočavaju se s oštrim protivljenjem rafitikacije Istanbulske konvencije od strane proruski orijentiranog predsjednika koji vladajuću stranku potiče da ne glasa za ratifikaciju. Konvenciji se oštro protivi i vrlo utjecajna Moldavska pravoslavna crkva.

U Moldaviji je nasilje nad ženama veliki problem, koji prema izvješću UN-a pogađa 70% žena iz ruralnih i 60% žena iz urbanih područja – toliko njih je izjavilo kako je bilo žrtvom barem jednog oblika nasilja od strane supružnika ili partnera. [K.D.] Balkan Insight..


Povezano