Objavljeno

[Video]: Žene iz 6 zemalja ispričale su koliko je teško ostvariti pravo na pobačaj

Istraživačka grupa za unapređenje novih standarda u reproduktivnom zdravlju (ANSIRH) producirala je video koji istražuje teškoće pristupu sigurnom pobačaju s kojima se žene suočavaju čak i u zemljama u kojima je ta procedura legalizirana.

Prekrasno ilustriran video uključuje glasove žena iz šest različitih zemalja (SAD-a, Tunisa, Nepala, Kolumbije, Južne Afrike i Bangladeša), koje su podijelile svoja iskustva donošenja odluke o abortusu i poteškoće s kojima su se susrele prilikom pokušaja dobivanja pristupa toj proceduri.

Barijere s kojima su se suočile uključuju financijsku nestabilnost, manjak informacija o samoj proceduri i njihovim zakonskim pravima, geografske nedostatke s kojima se susreću žene u manjim ruralnim sredinama te snažne društvene stigme koje dolaze iz njihovih vlastitih zajednica, ali i od strane zdravstvenih djelatnika/ca.

Jedna žena iz Tunisa kazala je kako su doktori/ce odbili/e njezin zahtjev te su joj tijekom mjesec dana dva puta odgodili termin dok fetus nije postao prevelik da bi mogao biti legalno abortiran. „Tijekom tog perioda stvarno su me nasamarili“ rekla je. Druga žena iz Južne Afrike kazala je kako je imala toliki nedostatak podrške da je osjećala kao da je vlada prisiljava da pobačaj izvrši na crno.

https://www.youtube.com/watch?v=5A3q-Bp5H3U

ANSHIR je ovaj video napravio u sklopu svoje globalne studije čiji je dugoročni cilj usporediti posljedice legalnog pobačaja, ilegalnog pobačaja te nastavljanja neželjene trudnoće u različitim okruženjima. Ova je studija nastavak na uspješno dovršenu Turnaway studiju koja je bazirana na SAD-u, a koja je tijekom pet godina proučavala psihološke, mentalne i socioekonomske posljedice za žene koje su imale pristup pobačaju u odnosu na posljedice za žene kojima je to pravo bilo uskraćeno.

Nakon uspješno provedene studije, ANSIRH je odlučio istu studiju primijeniti na nekoliko različitih zemalja diljem svijeta. Iako je studija još uvijek u tijeku, ANSIRH-ovi/e istraživači/ce otkrili/e su kako je velikom broju žena (između dva i 45 posto) odbijeno pravo na legalan pobačaj.

Ovaj video podsjeća na snažnu poruku koju je komičar i politički komentator John Oliver iznio u svojoj emisiji krajem veljače: ‘Abortus ne smije biti teoretski legalan, već mora postati literalno dostupan.‘ Ženske priče s kojima se susrećemo u videu podsjećaju da siguran pristup abortusu mora biti oboje. Huffingtonpost


Povezano