Objavljeno

Valie Export: Time and Countertime

Izložba ‘Valie Export. Time and Countertime’ održava se do 30. siječnja na dvije lokacije i u dva grada: u bečkom Belvedereu i u Kunstmuseumu u Linzu, rodnom gradu ove umjetnice, čiji je rad izvršio ogroman utjecaj na produkciju i recepciju umjetnosti.
Valie Export
(1940.) aktivno stvara od 60-ih, kada se austrijska publika i kritika najčešće voljela šokirati radovima Bečkih akcionista, skupine umjetnika s kojim je povijest umjetnosti obično ili trpa u ladice, ili pak vadi iz njih.

“In the 60’s, I knew them, but didn’t work with them. I was not coming out of painting – I was looking at what cinema was, and what was the meaning of having a camera” (V.E., 2005.)

Ovaj citat je važan jer se značaj Valie Export očituje upravo u pomaku pozicije s koje se umjetničko djelo promatra: pomaku s tradicionalne rodne podjele u kojoj muški subjekt posjeduje “sliku”, a žena tu istu sliku “igra”. S pozicije posjedovanja (umjesto zavođenja) kamere, ova je umjetnica kroz sve moguće medije, a ponajviše performans, dovodila publiku u “situacije nelagode”. Činjenica da je u svom radu koristila nasilje jedino je što ju povezuje s tzv. Bečkim akcionstima, no njeno je nasilje uvijek usmjereno prema onome što društvenost tradicionalno očekuje da bi samo sebe održalo – stoga je njen opus danas opće mjesto brojnih reinterpretacija i reenactmenta suvremene rodno osvještene umjetničke prakse.

Izložbe u Beču i Linzu nisu retrospektive – postav je fokusiran na novije radove i problematizaciju načina rada ove umjetnice.

U Linzu se danas (28.1.2011.) održava i konferencija na kojoj, uz kustosicu izložbe Angeliku Nollert, o Valie Export govore Yilmaz Dziewior i Helmut Friedel.

Svojim studentima i studenticama Valie Export govori:

“Think what you can do – not, do what you can think”.

Izbor iz opusa Valie Export možete naći na njenoj službenoj stranici.


Povezano