Objavljeno

Usvojeno ‘Mišljenje Borzan’ o sigurnosti i zdravlju žena na radnom mjestu

Odbor za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta jučer je velikom većinom usvojio Mišljenje zastupnice Biljane Borzan o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu za žene. Prvi je to dokument te vrste u Odboru za ravnopravnost spolova koji potpisuje neka hrvatska zastupnica, prenosi Monitor.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je predložila mišljenje u ime Odbora za ravnopravnost spolova o Strategiji za zdravlje i sigurnost na radnom mjestu.

“Jako sam sretna što je usvojen moj dokument kojim sam naznačila najvažnije elemente zaštite na radu koji se odnose na žene i koje je nužno uvažiti prilikom izrade Strategije o zdravlju i sigurnosti na radu za iduće petogodišnje razdoblje”, kazala je Borzan.

Borzan je u izvješću istaknula kako je ekonomska kriza pojačava ugroze za zdravlje na radnom mjestu. Žene prema podatcima eurostata zarađuju 16% manje od muškaraca za isti posao, češće rade na određeno ili pola radnog vremena, te su diskriminirane u samom procesu zapošljavanja. U mirovini mnoge trpe zdravstvene poteškoće, a čak trećina žena nema nikakav oblik primanja u starosti.

“Kao liječnici specijalistici medicine rada, bilo mi je jako važno da se naglasak stavi na muskuloskeletalne poremećaje od kojih žene često boluju. Inzistirala sam da se uvaži činjenica da su takva oboljenja na radu usko povezana i s odgovornostima koje žene imaju kod kuće. Muskuloskeletalna oboljenja su najčešća vrsta oboljenja na radnom mjestu te sam podržala amandman kolegice Marie Arene iz Odbora za zapošljavanje kojim tražimo Direktivu Europske komisije po tom pitanju“, kazala je Borzan.

U suradnji sa Europskom agencijom za temeljna ljudska prava zastupnica Borzan je tražila posebne mjere za borbu protiv seksualnog uznemiravanja žena na radnom mjestu. Pozvala je na pridržavanje Preporuka Europske komisije 92/131/EEC i veću odgovornost poslodavaca i radničkih organizacija pri osnaživanju žena.

Pozdravila je kampanju Europske komisije za smanjenje stresa na radnim mjestima, ali i ukazala na slabe rezultate takvih mjera u pojedinim državama članicama. Stres je i dalje druga najčešća vrsta oboljenja na radu, a nerijetko prerasta u poremećaje poput depresije i mentalnih bolesti.

Poseban prioritet zastupnika/ca socijaldemokratske opcije je određivanje maksimalne razine toksina na radnom mjestu koju Komisija nije odredila već godinama. Trovanje na radnom mjestu posebno ugrožava trudnice i majke.

Borzan je podržala i amandman Europskih pučana o Direktivi o radnom vremenu kojom se jamči pravo na minimalno jedan slobodan dan u tjednu te amandman Zelenih o takozvanom pravu protiv uznemiravanja tijekom slobodnog dana (right to be uncontactable) .

“Drago mi je što je moj prijedlog usvojen većinom jer je nužno pokazati da je Europska unija još uvijek osjetljiva na probleme radnika. Izglasani su ambiciozni prijedlozi za zakonodavne mjere kako bi radnicama osigurao bolji položaj na tržištu rada”, komentirala je Borzan.


Povezano