Objavljeno

Upoznajte UK drag kraljeve stand up komedije

S repertoarom koji uključuje čitavu galeriju likova: od boksačkog šampiona do Lemmyja iz Mötorheada, Lucy Evans žena je s mnogo lica. Nekadašnja bolničarka osnovala je burlesknu skupinu Leburlesque, te pod imenom Pixie Truffle uspješno korača scenom živopisnih likova u Manchesteru, gradu koji polako postaje prijestolnica UK drag kingova.

Truffle smatra kako drag kraljevi mogu utjecati na ravnopravnost spolova u stand up komediji. „Žene u stand up-u tematiziraju kolače, tampone, sliku o vlastitom tijelu i seksualnu neadekvatnost muškaraca u svojim nastupima. Osobno, to smatram već dosadnim“.

Ženski drag umjetnici imali su važnu ulogu u ovogodišnjem Manchesterskom Prideu, u gradu Sackville Gardens odvijalo se i natjecanje drag kraljeva i drag kraljica. „Lezbijska zajednica često je neopravdano prozivana zbog mržnje prema muškarcima, ali većina nas cijeni muževnost. Bit drag kraljeva je u umanjenju ženske strane, no nastup funkcionira puno bolje s tragom ženstvenosti u pozadini, čisto da ostanemo prepoznatljive iza krinke“, kaže Truffle.

Gizell Timpani (47) navlači smoking, cilindar i kozju bradicu pred nastup i na pozornicu izlazi kao Valentino King. Ona pojavu Lady Gaginog muškog alter ega, Jo Calderonea, navodi kao ključni trenutak uvođenja drag kraljeva u mainstream kulturu. Timpani procjenjuje kako ima devedesetak drag kingova u Manchesteru: „Neke od izvođačica nemaju dovoljno smjelosti nastupati kao žene, puno su uspješnije i sigurnije kao muškarci u društvnoj okolini i na pozornici“.

Lenna Cumberbatch iz Londona nastupa kao prodavač rabljenih auta Ujak Lenny i slatkorječiv ženskaroš Leon Daluva. „Osjećaš se drugačije kao drag. Komičarkama je problematično dostići komičare. Živimo u svijetu u kojem muškarci u komediji zarađuju koristeći šale o silovanju, dok se žene teško probijaju.“ Guardian… [I.C.]


Povezano