Objavljeno

UN Vatikanu: Odmah se riješite svećenika umiješanih u seks skandale

Vatikan je od Ujedinjenih Naroda dobio hitnu naredbu da odmah ukloni svećenike i kler optužene za seksualno zlostavljanje djece te tako zaustavi postojeću klimu nekažnjavanja.

Na sastanku koji je povjerenstvo UN-a održalo s vatikanskim izaslanstvom u Ženevi 5. svibnja ove godine, zatražene su informacije o specifičnim slučajevima i donesenim odlukama. Propitivao se i stav Svete Stolice o primjeni Konvencije protiv mučenja na područje Vatikana, koja bi trebala osigurati veći broj prijavi nedjela, ali kako to ističe George Tugushi, predsjednik povjerenstva zaduženog za njezinu primjenu, ipak ne može biti zamjena za djelotvorni sustav vođenja istraga.

UN-ovo Povjerenstvo za zaštitu prava djece reagiralo je zahtjevom za predaju svih izvještaja o zlostavljanju, koje je Rim do sada skrivao kako bi mogao zaštiti imidž katoličke Crkve.

„Odbor je ozbiljno zabrinut da Sveta Stolica nije priznala razmjere počinjenih zločina, nije poduzela potrebne mjere za rješavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i njihove zaštite te je usvojila politiku i praksu koji su vodili nastavku zlostavljanja i nekažnjavanja počinitelja“, stoji u izvješću UN-a kojeg je Vatikan priznao, iako smatra kako se povjerenstvo miješa u crkveni nauk o homoseksualnosti, pobačaju i kontracepciji.

Papa Franjo je osnovao posebnu komisiju čiji je zadatak baviti se upravo problemom svećeničkog seksualnog zlostavljanja, a predstavnici komisije su izjavili da će UN-ovo izvješće uzeti u obzir. U svom radu, komisija će se fokusirati na razvitak adekvatne reakcije i sustavne edukacije o eksploataciji djece, kao i na poboljšanje provjere svećenika, te kažnjavanja prijestupnika.

Ovo je prvi put da su vatikanski službenici bili otvoreno ispitivani o problemu napastovanja djece unutar katoličke Crkve, a UN-ov je odbor kritizirao neuspjeh Vatikana da zadnja dva desetljeća podnese izvještaje o zlostavljanjima, iako je Konvenciju o pravima djeteta ratificirao 1990. godine. [I.M.Ž.] TheWire/Reuters…


Povezano