Objavljeno

Papa Franjo priznao seksualno zlostavljanje opatica

Foto: ashokboghani, Flickr

Papa Franjo javno je priznao kako su poneki svećenici i biskupi Katoličke crkve seksualno zlostavljali časne sestre.

“Postoje neki svećenici i biskupi koji su to činili,” izjavio je na pitanje novinara prilikom povratnog leta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U vatikanskom ženskom časopisu prije par tjedana objavljen je članak vezan uz seksualno zlostavljanje časnih sestara od strane svećenika, te posljedične prisile da izvrše pobačaj ili odgajaju djecu koju vlastiti otac ne priznaje.

Ovaj je problem prvi put privukao pozornost prošle godine nakon što je časna sestra optužila indijskog biskupa za višestruko silovanje. Papa Franjo je izjavio kako je taj problem prisutan svuda, no češće se događa u “pojedinim kongregacijama i regijama.”

“Mislim da se to i dalje događa jer to nije nešto što samo tako prestaje. Upravo suprotno,” dodao je. Napomenuo je i kako je Crkva već suspendirala određene klerike te da se Vatikan bavi problemom seksualnog zlostavljanja već duže vrijeme.

“Moramo li učiniti više? Da! Želimo li? Da!” izjavio je.

Vatikan navodno prima prijave vezane uz seksualno zlostavljanje časnih sestara u Africi od 1990-ih.

“Ako Crkva nastavi ignorirati taj skandal, koji je još gori uzevši u obzir da zlostavljanje žena završava prokreacijom te je izvor prisilnih pobačaja i nepriznate djece, opresija žena unutar Crkve nikad se neće promijeniti,” napisala je Lucetta Scaraffia, urednica Women Church World, priloga u vatikanskim novinama Osservatore Romano. [K.D.] France24…


Povezano