Objavljeno

UN pozvao na razbijanje stereotipa povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti

“Vrijeme je da povećamo potporu i ulaganja u žene i djevojke koje se žele baviti znanstvenim istraživanjem,” izjavio je António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti 11. veljače.

Guterres je kazao da unatoč tome što djevojčice i dječaci imaju potencijal da slijede svoje ambicije u znanosti i matematici, u školi i na poslu, zbog sustavne diskriminacije udio žena u znanosti diljem svijeta iznosi manje od 30%.

“Moramo poticati djevojčice i žene da ostvare svoj puni potencijal kao istraživačice i inovatorice. One to trebaju, i svijet to treba, ako želimo ostvariti naše ciljeve u pogledu održivog razvoja,” dodao je, pozvavši na konkretno djelovanje kako bi se nadišli stereotipi i predrasude.

Jedno istraživanje, koje je obuhvatilo 9500 djevojčica i djevojaka u dobi od 11 do 18 godina u devet europskih zemalja, otkrilo je zapanjujuće činjenice; primjerice, u Finskoj 62% tinejdžerki smatra da je znanost važno područje, ali samo 37% njih reklo je da bi razmotrilo karijeru u tom polju.

U zajedničkoj izjavi, direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka naglasile su da medijski prikazi znanstvenika isključivo kao muškaraca poručuju djevojčicama da ne mogu biti znanstvenice, istraživačice ili inovatorice.

Poručile su da će budućnost biti obilježena znanstvenim i tehnološkim napretkom koji će “biti najveći upravo onda kada se temelji na talentu, kreativnosti i idejama žena i djevojaka u znanosti.”

Podaci UNESCO-a pokazuju da samo 30% djevojaka odabire studij u tzv. STEM područjima. Jedan od glavnih alata za borbu protiv rodne nejednakosti u znanosti je uklanjanje prepreka ženama i djevojkama kod kuće, u učionici i na radnom mjestu, a za to je potrebna promjena stavova i propitivanje stereotipa, rekle su Azoulay i Mlambo-Ngcuka.

Čitajte o strašnim ženama – znanstvenicama, inovatoricama i istraživačicama:

Valentina Tereškova – prva žena u svemiru

Amalie Emmy Noether – Nepoznata matematička genijalka

Rita Levi-Montalcini – strast za istraživanjem

Vera Rubin – Od blještavih galaksija do tamne tvari

Stephanie Kwolek – Izumiteljica kevlara

Marion Donovan – Izumiteljica jednokratnih pelena

Ada Lovelace – Čarobnica brojeva i proročica računalne ere

Clelia Mosher – Pionirka istraživanja ženske seksualnosti

Lise Meitner: Fizičarka koja nije izgubila ljudskost

Hedy Lamarr – Izumiteljica s crvenog tepiha


Povezano