Objavljeno

Umjetnički kolektiv iz BiH prikuplja sredstva za film o neplaćenom ženskom radu

Kolektiv mladih umjetnika stacioniran u Bosni i Hercegovini prikuplja sredstva za ekranizaciju performansa o dupliciranim rodnim dimenzijama, tradicionalno dodijeljenom ženskom poslu i opresiji i podcijenjenosti koje nastaju kao rezultat obavljanja takvog posla.

PLANETdesign je umjetničko udruženje mladih koje surađuje s raznim međunarodnim umjetnicima i organizacijama i u stalnoj je misiji promicanja slobode i izražavanja. Film koji planiraju snimiti rezultat je suradnje više umjetnika i njihovih viđenja problematika koje se tiču ugrožavanja ljudskih prava, te stoga naglašavaju važnost cijelog projekta kao rada na promicanju transparentnosti i smanjenju opresije.

Dvostruki standardi u Bosni ženama namjenjuju posao domaćice i potpore muškarcu. Uloga je to koja je podsvjesno usađena generacijama i generacijama žena, uključujući mlade Bosanke današnjice. Njihov rad je podcijenjen, a emocionalni doprinos nevidljiv.

Posao koji obavljaju uziman je zdravo za gotovo od strane supružnika i obitelji što neizbježno rezultira frustracijom, ljutnjom i potištenošću. Novac, socijalni status i privilegije nisu stvari koje mogu platiti tu vrstu rada. Ono što bi ga moglo dovoljno vrednovati je jednak emocionalni feedback i iskreno prepoznavanje uloženog truda, do čega dolazi jako rijetko

, stoji u opisu projekta.

Sam projekt ne zahtijeva pre velika sredstva, a u zamjenu za donaciju dobit ćete maleni autorizirani znak pažnje od jednog od članova kolektiva, ili npr. fotografiju šablonskog grafita s vašim imenom na zidu u Moskvi. [V.M.] Indiegogo…


Povezano