Objavljeno

Ugrožena tijela i tablete za mršavljenje (video)

Susie Orbach kao inicijatorica i platforma Endangered Bodies organizirali su prosvjed Ditching Dieting pred parlamentom u Londonu pozivom sudionicima da bace proizvode i pomagala za mršavljenje u toksični otpad.

Cilj je prosvjeda bio upozoriti na industriju koja se bavi proizvodnjom dotičnih proizvoda kao i na negativne učinke istih na žene i muškarce. Istovremeno su izneseni rezultati istraživanja provedenog unutar kampanje YMCA Body Confidence.

Endangered Bodies globalna je mreža organizacija sa sjedištima u New Yorku, Buenos Airesu, Melbourneu i Sao Paulu koja se protivi kulturi mržnje i anksioznosti prema  tijelu i koja u skladu s kampanjom Ditching Dieting zahtijeva istragu o industrijama proizvoda za mršavljenje, uključivanje stvarnih podataka o dijetama (poput njihova stvarnog dugoročnog učinka) u marketing dijeta i proizvoda za mršavljenje kao i istragu stvarnih cijena takvih proizvoda. Također upozorava na utjecaj medija u stvaranju slike o poželjnom tijelu kao i farmaceutske i marketinške industrije koje stalnom proizvodnjom novih dijeta i prigodnih dugoročno nefunkcionalnih proizvoda stvaraju vlastito tržište pod krinkom pomoći u rješavanju problema prekomjerne težine kao i na negativne i opasne učinke po fizičko i psihičko stanje klijenata.

U intervjuu za magazin DIVA, dr. Susan Orbach je izjavila:

“Na dijete trošimo milijune funti. Kao da to nije dovoljno, vlada unajmljuje tzv. nadzornike težine ne bi li podučavali kako smršaviti. Od 100 ljudi koji započnu dijetu, samo 5% uspijeva trajno smršaviti. Dijete nas ne uče pravilnoj prehrani. One su naoko atraktivna shema po kojoj rijetki izvlače korist, osim industrije koja debelo profitira. Da dijete stvarno funkcioniraju, dovoljno bi bilo probati samo jednom.”

“Dijeta je samo dio problema, dio koji onemogućava da razumijemo bit dva osnovna pojma glad i pravilne prehrane. Pomozite nam, kako bi se žene dobro osjećale u svojoj koži i pri tom odbacile dijete…“

Da se ne radi samo o ženskom problemu upozorava i terapeut Dr. Phil Tyson koji navodi da se s poremećajem prehrane bori od 10 do 25% muškaraca i da je taj trend u porastu.

Za više informacije posjetite stranicu www.ditchingdieting.org [A.S.]

Endangered Species LONDON 2011 Highlights


Povezano