Objavljeno

Udruge skrenule pažnju na neprimjereno sudjelovanje predsjednika Hrvatske liječničke komore u ‘Hodu za život’

Foto: Faktiv

Organizacije civilnog društva uputile su danas prema inozemnim stručnim društvima dopis koji skreće pažnju na neprimjereno aktivno sudjelovanje predsjednika Hrvatske liječničke komore Trpimira Goluže na skupu “Hod za život”. Dopis prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Hrvatske liječničke komore aktivno je sudjelovao u javnom skupu “Hod za život” u Zagrebu u subotu, 20. svibnja 2017. “Hod za život” je javno događanje koje okuplja pojedince i skupine pojedinaca koji se zalažu za zabranu legalnog prekida trudnoće pod parolom zaštite dostojanstva života od začeća do prirodne smrti. Podsjećamo, Trpimir Goluža je predsjednik Hrvatske liječničke komore od 2015. godine, prije čega je bio predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, organizacije koju je pomogao osnovati 2014. godine.

“Hod za život” organizirala je neokonzervativna građanska organizacija U ime obitelji, koja promovira set “tradicionalnih” vrijednosti i vjerskih uvjerenja, no ona predstavlja, što je važno istaknuti, političku agendu koja želi zabraniti siguran i legalan pobačaj, delegitimizirati rodnu jednakost, ženska prava i prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj.

Umjesto ovih vrijednosti, U ime obitelji javno promovira opasan narativ koji ženska prava i prava LGBTIQ osoba svodi na ljevičarsku “rodnu ideologiju” te zagovara i druga gledišta koja u suštini ne podržavaju ljudska prava.

Svaki pojedinac ima pravo na vlastite vjerske slobode i osjećaje, ali s obzirom na činjenicu da je gospodin Goluža kao predsjednik Hrvatske liječničke komore javna osoba koja je sudjelovala na takvom događaju, možemo s pravom zaključiti da njegova prisutnost predstavlja javnu prijetnju ženskim seksualnim i reproduktivnim pravima u Hrvatskoj. Štoviše, uzimajući u obzir kako je sudjelovanje u takvim i sličnim neokonzervativnim pokretima značilo učinkovito nazadovanje u pogledu dostupnosti sigurnih i legalnih pobačaja i ostalih pitanja reproduktivnog zdravlja u Poljskoj, ali i drugdje, jasno je kako se na sudjelovanje gospodina Goluže u “Hodu za život” nikako ne može gledati kao na puko izražavanje njegovih osobnih vjerskih uvjerenja i ambicija, već se na to mora gledati kao na dio šire političke agende koja prijeti nazadovanjem  te ugrožava ženska seksualna i reproduktivna prava u Hrvatskoj.

Osim aktivnog sudjelovanja u ovom javnom skupu, gospodin Goluža je također fotografiju sebe u majici s logotipom “Hoda za život” javno objavio na svojem Facebook profilu. Nadalje, pozirao je za medije sa Željkom Markić, predsjednicom udruge U ime obitelji. Time je gospodin Goluža, koji je i sam liječnik specijalist ginekologije i porodništva, zloupotrijebio svoju javnu funkciju da bi izrazio svoje osobno mišljenje o temi koja je u samoj srži njegove profesije. Na taj način je gospodin Goluža prekršio etičke i profesionalne standarde svoje struke, te struci i ženama diljem Hrvatske nanio golemu štetu.

Nacionalne strukovne organizacije poput Hrvatske liječničke komore predstavljaju stručnjake različitih osobnih stajališta i ne smiju se koristiti kao platforma za unaprjeđenje određene političke opcije. Ljudi koji predstavljaju te organizacije u javnosti, javne su ličnosti te bi sukladno toj poziciji trebali biti profesionalni i neutralni u svojim javnim nastupima.

Svojim aktivnim sudjelovanjem na ovom javnom događanju te osobnoj promidžbi svog sudjelovanja, gospodin Goluža je zloupotrijebio svoj profesionalni položaj da bi istaknuo svoja osobna stajališta i na taj način učinio pritisak na kolege koji nužno ne dijele njegova stajališta. Njegovo ponašanje ne unaprjeđuje znanstveni diskurs niti poboljšava status struke koja je trenutno u krizi zbog manjka kadrova i odljeva u inozemstvo. U konačnici, ovakvo ponašanje stvara opasno okruženje gdje se etičnost i profesionalni standardi mogu zanemariti kad god to služi osobnoj promidžbi ili osobnom dobitku, neovisno o posljedicama za pacijentice i struku.

Ukoliko se predsjednik Hrvatske liječniče komore ne može u ovakvim slučajevima suzdržati i ostati neutralan, članovi Hrvatske liječniče komore bi trebali razmotriti mogućnost da on više ne bude njihov predsjednik.

Dopis upućen inozemnim stručnim društvima potpisuju: Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama, B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran., Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za građansku hrabrost, Centar za istraživanje, edukaciju i promicanje ravnopravnosti spolova ŽAR, Vukovar , Centar za mirovne studije (CMS), Centar za ženske studije, Centar za ženske studje pri Filozofskom fakultetu u Rijeci , CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i inkluziju, fAKTIV , Hollaback Hrvatska, Lezbijska grupa Kontra, Mreža mladih Hrvatske, Pokret za sekularnu Hrvatsku, Roda – Roditelji u akciji, SOS Rijeka – centarzanenasiljeiljudskaprava, Udruga B.a.B.e, Udruga Prostor emancipacije, Udruga Protagora, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter”, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske, Ženska soba i Ženska udruga “IZVOR”.

Podsjećamo da je Ženska mreža Hrvatske, zbog sudjelovanja u “Hodu za život”, zatražila smjenu ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, navodeći kako su “stavovi koje zastupa “Hod za život” su protivni važećim zakonima RH i međunarodnim pravnim dokumentima koji štite reproduktivna prava žena”. ŽMH ističe kako je ovaj javni istup potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova tek “jedan u nizu istupa kojima je jasno dao do znanja da reproduktivna prava žena niječe i ne namjerava ih provoditi”, zatražena je njegova smjena. [Ž.V.]


Povezano