Objavljeno

Udovice pod manjim stresom od žena čiji su supruzi živi

Rezultati istraživanja kojeg su provelie istraživači/ce sa Sveučilišta u Padovi i Institut nacionalnog istraživačkog odbora, objavljeni ovog mjeseca u Women’s Health časopisu, pokazuju da udovice pokazuju znatno manju razinu stresa i shrvanosti nego žene čiji su supruzi živi.

Istraživanje je analiziralo uzorak od 1887 muškaraca i žena, iznad 65. godine života kojie žive u regiji Veneto. Trajanje istraživanja obuhvatilo je razdoblje od četiri godine.

Dr. Caterina Trevisan, voditeljica istraživanja navodi kako je jedan od razloga manje razine stresa kod udovica taj što više nemaju supruga za kojeg se trebaju brinuti kao i smanjeni pritisak oko obavljanja kućanskih poslova.

„I ne samo to. One se također bolje nose sa stresom nakon gubitka partnera kao i sa posljedičnim simptomima depresije te lakše nastavljaju sa svojim životom. Imaju i čvrstu društvenu mrežu poznanstva te potporu obitelji i prijatelja/ica.“

Razina zdravlja muškaraca, s druge strane, opada s gubitkom supruga, obzirom da su o njima daleko ovisniji, stoji u rezultatima istraživanja. Udovci češće imaju slabiju društvenu mrežu poznanstva u usporedbi sa udovicama te su puno više izolirani što može voditi u depresiju, objašnjava Trevisan.

No, dok prisutstvo supruge donosi materijalnu korist muškarcima u okvirima vođenja kućanstva i brige za zdravlje, „žene su dosta češće pogođene stresom, a tome pridonosi i to što svoju rodnu ulogu u kućanstvu doživljavaju ograničavajućom i frustrirajućom.“

„Trebamo uzeti u obzir i društvenu strukturu unutar koje je istraživački uzorak odrastao (sredina 20. stoljeća) tijekom kojeg su se za kućanske poslove, kupovinu i pripremu namirnica gotovo uvijek brinule žene“, napominje Trevisan.

Muškarci i žene kojie nisu u braku trakođer su bili dio istraživanja, a rezutati u tim slučajevima pokazuju da neudane žene za razliku od neženja u manjoj mjeri pate od anksioznosti. Isto tako, uočljiva je i veća razina zadovoljstva na poslu kao i manji rizik od društvene izolacije. [M.B.] The Local


Povezano