Objavljeno

Udio žena u britanskim filmovima nepromijenjen od rođenja filmske industrije

Udio žena u britanskim filmovima nepromijenjen od rođenja filmske industrije, pokazuju podaci koje je objavio Britanski filmski institut (BFI).

Od pojave filmske industrije Ujedinjeno Kraljevstvo je proizvelo više od 10 000 filmova, u koje je bilo uključeno 250 000 glumaca i drugog osoblja.

Žene čine oko 30% uloga u britanskim filmovima, bilo da je riječ o nijemim ili suvremenim produkcijama. S druge strane, zastupljenost žena iza kamere značajno se povećala – s 3% u 1913. na 34% u 2017.

Istraživanje pokazuje ne samo da su žene podzastupljene na ekranima, već da često dobivaju stereotipne, tradicionalne uloge.

Heather Stewart, kreativna direktorica BFI-a, rekla je da i udalje postoji “nesvjesna pristranost” pri odabiru glumaca/ica te je ukazala na podatak da su najčešće neimenovane uloge koje su namijenjene ženama još uvijek prostitutka, medicinska sestra i recepcionarka.

“Ima puno uloga za koje nije važno igra li ih muškarac ili žena,” dodala je Stewart. “No, sve pijance u filmovima glume muškarci, a prostitutke glume žene.”

Istraživanje je obuhvatilo postojeće podatke o faktorima kao što su sinopsisi i imena glumaca, koji su u periodu od 18 mjeseci uspoređivani s varijablama kao što su rod ili tema seksualnosti. Osim toga, filmovi su podijeljeni su žanrovske kategorije, što je pokazalo da Britanci više vole komedije nego od ljubavne filmove (ima 4 puta više komedija). Najčešća tema je rat (582 filma), a seksualnost se kao tema pojavljuje u samo 146 filmova.

Glumci i glumice koji su se pojavili u najviše filmova su Judi Dench (41 film) i Michael Caine (70 filmova). Najzaposlenija redateljica i scenaristica je pak Muriel Box, koja je režirala 13 filmova i napisala 23 scenarija. Financial Times


Povezano