Objavljeno

Muškarci i dalje odlučuju što ćete gledati u kinima

Europski sajam filma, foto: Berlinale/EFM

Sajmovima na kojima se donose odluke o tome koji će filmovi biti distribuirani publici i dalje dominiraju muškarci, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje agencije Birds’ Eye View.

Kako navodi portal Women and Hollywood, žene zauzimaju svega 32% utjecajnih položaja na filmskim sajmovima, zbog čega čak i nagrađivana djela ženskih redateljica teže pronalaze put do gledatelja/ica.

Kako se navodi u obrazloženju rezultata istraživanja, filmski sajmovi čine iznimno utjecajnu kariku u lancu između autora i publike. Na njima se filmovi prikazuju i prodaju distributerima iz cijeloga svijeta, koji ih zatim lansiraju na regionalna tržišta, a broj sudionika u tom procesu relativno je malen. Tri su najvažnija takva događaja: Europski sajam filma u Berlinu, Sajam filma u Cannesu i Američki sajam filma u Santa Monici.

Iako je ukupan udio žena koji na njima sudjeluju narastao s 35% na 44% u posljednjih deset godina, on je veći na niže rangiranim poslovima (gdje ih ima čak 64%), te opada što je položaj odgovorniji, ukazujući na to da se ženama i muškarcima ne pružaju jednake prilike za napredak.

“Žene dolaze na projekcije filmova, sudjeluju na sastancima i čitaju scenarije… ali nisu na pozicijama na kojima se donose odluke, što naposljetku izravno utječe na to koji će filmovi biti prikazani u kinima”,  izjavila je jedna od ispitanica.

Riječima Mije Bays iz agencije Birds’ Eye View koja se zalaže za rodnu ravnopravnost u filmskoj industriji, zbog toga iste teme i stilovi dobivaju prednost pred kvalitetnijim djelima nedominantnih autora i autorica, pa i publika polako gubi interes.

Predviđa se da će se, nastavi li rasti ovim tempom, broj žena na visokim položajima na sajmovima filma izjednačiti s brojem muškaraca tek 2040. godine.

“Potencijalno profitabilni filmovi žena i o ženama vjerojatno se ne zanemaruju svjesno, no  nesvjesna pristranost koja se očituje u drugim granama filmske industrije i ovdje dolazi do izražaja”,  navodi se u zaključku.

“Publika ima pravo na filmskom platnu vidjeti raznolike priče, a ne samo one koje odaberu muški kupci.” [M.M.] Women And Hollywood/Birds’ Eye View


Povezano