Objavljeno

Ubijena pakistanska aktivistkinja Sabeem Mehmud

Istaknuta pakistanska aktivistkinja za ljudska prava Sabeem Mehmud ubijena je u Karachiju, izvještava britanski The Independent.

Mehmud se zajedno s majkom vozila kući kada je nepoznati atentator ispalio kišu metaka na njezin auto. Umrla je na putu u bolnicu, a liječnici su u njezinom tijelu uspjeli naći čak pet metaka. U napadu je pogođena i njezina majka, koja se nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Ubojstvo je izazvalo šok u cijeloj zemlji zato što je Mehmud bila vrlo cijenjena i voljena u Pakistanu, ali i zato što je ono uslijedilo odmah nakon javne diskusije o nestalim osobama, koje se smatra povezanim s djelovanjem pakistanskih snaga sigurnosti.

Diskusiju o tzv. Prisilnim nestancima koji su česti u regiji pakistanskoj regiji Beludžistan, organizirala je Mehmud u sklopu svoga projekta The Second Floor, poznatijeg pod kraticom T2F. The Second Floor zamišljen je kao javni prostoru sklopu kojega se održavaju različite diskusije na temu ljudskih prava te na kojima gostuju brojni istaknuti aktivisti. T2F također organizira i kulturna događanja poput projekcija filmova, radionica pisanja poezije, kazališnih izvedbi te izvedbi stand-up komičara.

Dok istražitelji još nisu otkrili motive za ovakvo brutalno ubojstvo, na društvenim mrežama proširila su se razna nagađanja. Aktivist QadeerBaloch, koji je gostovao na diskusiji nakon koje je ubijena Mehmud, sumnja na upletenost pakistanske vlade. Za novine Nation izjavio je da svi znaju tko je ubio Mehmud i zašto.

Balochje i sam 2013. godine u sklopu mirnog prosvjeda protiv nestalih ljudi u Beludžistanu prohodao skoro 2,000 kilometara.

Bivši pakistanski premijer Pervez Musharraf izjavio je na Twitteru da je duboko potresen ubojstvom Sabeen Mahmud, a sadašnji premijer Nawaz Sharif osudio je ubojstvo i naredio istragu. [P.C.]


Povezano