Objavljeno

Ubijena borkinja za prava domorodaca Berta Caceres

Nagrađivana honduraška borkinja za zaštitu okoliša i prava domorodaca Berta Caceres ubijena je u zapadnom dijelu grada La Esperanza u četvrtak 03. ožujka. Upucao ju je napadač koji je provalio u njenu kuću.

Bila je članica domorodačke grupe Lenca, a 1993. godine i jedna od osnivačica Nacionalnog vijeća narodnih i domorodačkih organizacija Hondurasa (COPINH). Prošle godine nagrađena je jednom od najprestižnijih nagrada za grass-root borbu za okoliš, Goldman Prize.

Njezino je ubojstvo međunarodna javnost osudila, a oskarovac Leonardo di Caprio izjavio je na Twitteru da njenom djelovanju treba odati počast.

Berta je u javnosti postala poznata vodeći borbu domorodačkog naroda Lenca protiv projekta hidroelektrične brane koji je mogao potopiti ogromnu površinu zemlje mještana te uskratiti opskrbu vodom stotinama ljudi.

Njena obitelj kaže da je za života bila izložena neprestanim višemjesečnim ozbiljnim prijetnjama od strane policije, političara i građevinskih kompanija. Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih Naroda za prava domorodaca, Victoria Tauli-Corpuz rekla je da postoji visoka vjerojatnost da je njeno ubojstvo povezano sa aktivnostima koje je poduzimala u cilju zaštite ljudskih prava Lenca i njihove zemlje i teritorija.

Caseresina obitelj optužila je vlasti za pokušaj prikazivanja njezine smrti kao nasumičnog ubojstva, umjesto ubojstva zbog aktivizma usmjerenog protiv velikih rudarskih i okolišnih kompanija. Policija pak tvrdi da je uhitila muškarca i maloljetnika za koje kažu da su pripadali organizaciji koju je Caceres osnovala te da su navodno odgovorni za ubojstvo.

Njezina kći Olivia kaže da je obitelj kontaktirala međunarodne istražitelje zbog slučaja majčina ubojstva. „Time ćemo osigurati da ne dođe do korupcije i potkupljivanja, a isto će nam uliti i povjerenje“, rekla je, dodavši da je majčin pokop bio slavlje njena života. „Živjela je i umrla boreći se. Nismo tužni/e, ne bojimo se, zahtjevat ćemo pravdu do samog kraja.“ [M.B.] BBC News


Povezano