Objavljeno

U Sarajevu održana treća Bh. povorka ponosa

Foto: klix.ba

Jučer je u Sarajevu bez incidenata održana treća po redu Bh. povorka ponosa pod sloganom “Otpor sa margine”.

Sudionici/e su ponosno prošetali gradom i na kraju izjavili kako su sretni i zahvalni svima koji su podržali borbu za jednakost lezbijki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba u BiH.

Došlo je vrijeme da glasno i jasno govorimo o problemima s kojima se suočavamo. Niko nije rođen da živi u okovima zidova. I dvije godine nakon prve povorke i dalje se suočavamo sa ozbiljnom diskriminacijom. Uvijek su me učili da ne trebam vidljiv, ali ja ću biti ponosan na ono što jesam, ponosan na sebe jer sam gej muškarac. Povorka ponosa je za sve jer ona živi riječi da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. Zahtjevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida,” izjavio je član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Amar Ćatović.

Aktivisti/kinje su zatražile i hitno usvanje zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost s organizatora, ali i hitne izmjene Krivičnog zakona te kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredjeljenju. Klix.ba


Povezano