Objavljeno

“Rozi izvještaj”: LGBTI osobe u BiH i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju

Sarajevski otvoreni centar (SOC) objavio je Rozi izvještaj 2018 – Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini (PDF). Izvještaj obuhvaća razdoblje od 1. siječnja 2017. do 30. travnja 2018. godine.

U odnosu na prethodne godine, došlo je do unaprjeđenja pravnog okvira za zaštitu ljudskih prava i osiguranje ravnopravnosti LGBTI osoba, no sve je ostalo na papiru. LGBTI osobe u bosanskohercegovačkom društvu i dalje su ranjiva skupina (posebno transrodne osobe) te su izložene diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju.

Pripadnici/e LGBTI zajednice često ne mogu voditi uobičajeni život zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, strahujući od reakcije okoline, što može dovesti do ekstremnih slučajeva samoizolacije, izbjegavanja određenih kulturnih ili društvenih aktivnosti, izražavanja svjetonazora i sl.

Prisutan je i negativan trend porasta međuvršnjačkog nasilja i nasilja u obitelji. Također, ugroženo je pravo na slobodu okupljanja kada je riječ o skupovima LGBTI tematike i to putem administrativne šutnje (nadležna institucija ne dostavlja odgovor organizatorima skupa, što dovodi do isteka roka u kojem su organizatori dužni obavijestiti ostale institucije o skupu, primjerice o trasi kretanja) ili nepristankom institucije ispred koje se održava skup.

Neusklađenost zakona i politička slika Bosne i Hercegovine najveći su problem. BiH se administrativno dijeli na dva entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska) i Brčko Distrikt. Svaka od ovih jedinica ima vlastitu upravu i zakone, a za LGBTI zajednicu najkonfuznije su situacije u određenim kantonima koji ne poduzimaju nikakve korake u unaprjeđenju ljudskih prava LGBTI  osoba. Institucija ombudsmana (pučkog pravobranitelja) davala je preporuke različitim institucijama, no većina je ostala neispunjena.

No, SOC je svojim radom ostvario i pozitivne mjere. U studenom 2017. godine ostvarena je direktna suradnja s Kantonalnim tužiteljstvom Kantona Sarajevo, što je dovelo do imenovanja kontakt-osobe – kantonalne tužiteljice za rad s LGBTI osobama žrtvama kaznenih djela počinjenih iz mržnje. SOC također organizira treninge i obuku osoblja institucija (policije, medicinskog osoblja, učitelja), a sve u svrhu većeg razumijevanja i senzibiliziranja prema problemima s kojima se susreću LGBTI osoba. [E.B.]

Cijeli izvještaj možete pronaći ovdje.

Povezano