Objavljeno

U Rijeci zasvijetlio prvi “ženski” semafor

Foto: Moja Rijeka

Na semaforu kod riječke Palače Modello zasvijetlila je prva ženska silueta, javlja portal Moja Rijeka.

Klasični muški lik pješaka zamijenjen je ženskim, a do Međunarodnog dana žena siluete u haljinama pješacima i pješakinjama će svijetliti na ukupno pet semafora na prijelazima u Adamićevoj ulici.

Rijeka je tako postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio „ženske semafore“, čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost.

Za pripremu novih maski za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u središtu grada pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenula udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava

“Postavljanjem ‘ženskih’ semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad”, kaže Dunja Roić, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka, dodajući da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu u drugim europskim gradovima. 

Promjena čovječuljka na riječkim semaforima samo je dio programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka.

„Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem – interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi,” najavila je Roić.


Povezano