Objavljeno

U prvoj polovici godine dvostruko veći broj silovanja nego prošle godine

U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je drastično povećan broj silovanja i pokušaja silovanja, prenosi Glas Slavonije. Statistika Ministarstva unutarnjih poslova pokazuje da je ove godine zabilježeno već 95 silovanja, a lani ih je bilo 41. Pokušaja silovanja zabilježeno je 13, dok ih je lani bilo sedam.

Psihologinja Mirjana Mozer porast seksualnog nasilja tumači okolnostima vezanim uz epidemiju koronavirusa.

Situacija je trenutno takva da su takva kaznena djela sada lakše izvediva, jer su kapaciteti okrenuti nečem drugom. Kao drugo, ljudi se u vremenima kada je puno zabrana i kada nije sve “normalno” promijene i u onih koji imaju kapacitete i potencijale za takvo što to izbija na površinu. Nesigurna atmosfera pogodoje razvoju takve patologije. Svi mi imamo osjećaj da nešto nije pod kontrolom, što je i činjenica, jer i sam koronavirus nam je nepoznat i sve je neizvjesno. Oni koji se i inače loše nose sa samokontrolom i moralnim vrijednostima sada to iskorištavaju,” kazala je Mozer.

Iz Ženske sobe pak upozoravaju na dugoročne posljedice seksualnog nasilja.

Nasilje prate izražene psihičke i fizičke posljedice vezane uz traumu i traumatsko iskustvo, ali i ekonomske posljedice, s obzirom na to da brojne žrtve napuštaju posao, fakultet, mijenjaju radna mjesta ili mjesta boravka. Sve to ima dugoročan utjecaj na osobu, njezinu karijeru i profesionalan razvoj. Sindrom traume silovanja uključuje tjelesne i psihološke reakcije te promjene ponašanja, kao neposredne posljedice traumatskog iskustva i direktne i intenzivne prijetnje za život. Karakteristično je da ga u većoj ili manjoj mjeri proživljavaju sve silovane/seksualno zlostavljane žene.”

Prošli mjesec muškarac (49) je nepravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja 14-godišnje djevojčice. Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i financijski joj pomogao.


Povezano