Objavljeno

U protekle dvije godine zabilježeno 75 slučajeva napada na novinare/ke u Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima i novinarkama UNESCO je upozorio kako je između 2006. i 2015. godine diljem svijeta poginulo najmanje 827 novinara i novinarki, od kojih je 115 poginulo samo tijekom prošle godine.

Kuća ljudskih prava ovih je dana upozorila kako je u Hrvatskoj od 2015. godine do danas, tijekom svog redovnog praćenja i bilježenja događanja vezanih za kršenje medijskih prava i sloboda, zabilježila 75 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, prijetnji i vanjskih pritisaka na novinare i novinarke u Hrvatskoj.

Nedavan je takav slučaj pokušaj ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Sašu Lekovića. Na Lekovićevom automobilu prepiljena su dva vijka prednjeg kotača, što je uslijedilo nakon niza pismenih prijetnji upućenih Lekoviću i istaknutim članovima/cama HND-a te urednicima/ama hrvatskih medija.

Nakon što je Izvršni odbor HND-a pozvao nadležne institucije na ‘istragu i primjerene reakcije’, javnost je iznenadio status Željke Markić, kojim je u kršćanskom duhu poručila da „Ako je na Sašu Lekovića izvršen atentat, to sigurno nije zato što pošteno i hrabro obavlja svj posao.“

Krajem prošlog mjeseca glavni urednik portala Forum.tm, Goran Borković, objavio je pismo koje je stiglo u redakciju, a u kojemu ga se naziva ‘neprofitnim parazitom, četničkim novinarom, đubrem četničkim ‘vaspitanim’, uhljebom’ i raznim kreativnim epitetima, koji među ostalim uključuju i prijetnju u obliku ‘Rado te očekujemo! Ako si hrabar, dođi i nemoj se maskirati ili poslati nekog drugog parazita.’ Pismo koje potpisuju Ustaške zmije redakcija je prijavila policiji, koja pak ne smatra da je ovdje riječ o kaznenom djelu prijetnje, već o uznemiravanju.

Zbog ovakvih je slučajeva Kuća ljudskih prava upozorila kako hrvatske institucije, prije svega policija i državno odvjetništvo, ne pristupaju ovom problemu dovoljno ozbiljno. Sukladno članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, Hrvatska je dužna poduzeti sve aktivne mjere kako bi stvorila i osigurala poticajno okruženje za slobodu izražavanja, što nužno podrazumijeva i zaštitu novinara/ki od napada.

Potpredsjednik HND-a, Denis Romac, pozvao je portale da otkažu gostoprimstvo autorima/cama odvratnih komentara koji su posljednje vrijeme preplavili društvene mreže i web portale. Romac je istaknuo kako posebno zabrinjava što su autori takvih komentara osobe velikog utjecaja u javnosti. [E.H.]

Povezano