Objavljeno

Novi film o Marie Curie istaknut će diskriminaciju žena u znanosti

Premijera biografskog filma o ovoj poznatoj  znanstvenici je najavljena za veljaču 2016. godine, više od 70 godina nakon filma Madame Curie iz 1943., a glavna uloga u filmu pripala je poljskoj glumici Karolini Gruszkoj.  

Riječ je o francuskoj, njemačkoj i poljskoj produkcijskoj suradnji u režiji Marie Noelle.

Marie Sklodowska Curie je prva žena koja je podijelila Nobelovu nagradu za fiziku ( 1903.) s dvojicom kolega, a zatim i samostalno za kemiju (1911.). Ujedno je i prva koja je dobila Nobela u različitim znanstvenim područjima.

Zaslužna je za otkrivanje elemenata radija i polonija te za nastanak termina radioaktivnost. Bila je prva predavačica na Sorboni gdje je prethodno studirala i osnovala je Institut Curie u Varšavi i Parizu.

Noelle, koja je studirala matematiku, želi iskoristiti ovaj biografski film i za skretanje pozornosti na probleme s kojima se žene još uvijek suočavaju u znanosti.

Na svjetskoj razini daleko je manji broj žena čije karijere napreduju u akademskim krugovima naspram njihovih muških kolega. No, promjene se ipak događaju i mnoge zemlje sve više potiču različite strategije uključivanja žena u znanost. [A.P.] TheMarySue/Pictorial…  


Povezano