Objavljeno

U lipnju u Londonu svjetski summit o ratnim zločinima protiv žena

Predstavnici vlada iz 141 zemlje svijeta, sastat će se 10. lipnja u Londonu kako bi raspravili kako poboljšati i standardizirati istraživanje seksualnog nasilja tijekom ratnih sukoba i kako dokinuti kulturu nekažnjavanja koja je ozbiljno ugrozila dosadašnje pravne procese.

Više od 20,000 žena silovano je tijekom ratnog razdoblja u Bosni, 200,000 u Kongu, milijuni žena u Ruandi, a izvješća pokazuju da se isto ponavlja i u Siriji, što govori da je ovo globalni problem kojem treba posvetiti veliku pažnju.

Domaćini skupa su britanska Vlada i Angelina Jolie, kao ambasadorica UNHCR-a. Prilikom svog nedavnog posjeta Bosni, Jolie je izjavila da se nada kako će u budućnosti svi oni koji budu htjeli silovati muškarca, ženu ili dijete, biti svjesni posljedica svojih djela, i da će žene biti svjesne da netko vodi računa o tome što se događa i da će počinitelji biti kažnjeni.

Jolie i britanski državni tajnik William Hague posjetila Srebrenicu, gdje su razgovarali s nizom žena čija su potresna iskustva ostala u sjeni ubojstva oko 8,000 muškaraca i dječaka. Za između 20,000 i 50,000 slučajeva ratnog silovanja u Bosni, do sada je u Haagu je doneseno samo 30 presuda, a još 33 na državnom sudu u Bosni. Tisuće drugih počinitelja i dalje su na slobodi.

Hague je najavio da će UN biti uključen u summit, budući da je ključno da UN-ovi mirotvorci u svijetu budu upoznati s mogućnostima sprečavanja seksualnog nasilja nad ženama i da to postane dio njihove obuke u UN-u.

Međutim, radi li se uistinu o filantropiji Haguea i Jolie, pita se novinarka Guardiana Tanya Gold, ili je sve samo stvar samopromocije. Zašto se Hague ne bavi žrtvama obiteljskog nasilja u Velikoj Britaniji, je li sav humanitarni rad Angeline Jolie ustvari samo produžetak njezinog narcizma, jer možda bi bila vjerodostojnija da se nije pojavila na toliko gala zabava na kojima joj je uručen niz nagrada za dobrotvorni rad. Kada trivijalno dotakne ozbiljne stvari i one su u opasnosti od toga da postanu trivijalne, upozorava Gold. [I.Š.] TheGuardian…


Povezano