Objavljeno

Dinko Bogdanić bit će razriješen i umirovljen

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća u ponedjeljak najavljeno je da će v.d. ravnatelja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split Dinko Bogdanić biti razriješen s te dužnosti zbog neprimjerenog ponašanja prema članicama baletnoga ansambla koje su ga prijavile da ih je vrijeđao te umirovljen.

Bogdanić je pod opomenom pred otkaz još od 18. prosinca prošle godine, zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Bertee na probi “Orašara”. Bertea je Bogdanića prijavila Vijeću zaposlenika i sindikatu zbog vikanja i vrijeđanja, te je o svemu obavijestila rumunjskoga veleposlanika u Zagrebu koji je od intendanta Gorana Golovka zatražio očitovanje, a isto je zatražilo i Ministarstvo kulture. Kazališno vijeće potom je odlučilo da se Bogdaniću, koji joj se ispričao zbog incidenta, izrekne opomena pred otkaz.

U svibnju je Bogdanića za vrijeđanje prijavila i balerina Tea Jelić, nakon čega je intendant Golovko zatražio od Kazališnoga vijeća da razriješi Bogdanića. Kazališno vijeće zatražilo je mišljenje od Ministarstva kulture koje je pozvalo sve dionike da postupaju u okviru i u skladu sa svojim zakonskim ovlastima podsjetivši na nužnost suradnje intendanta i Kazališnoga vijeća. Tada je ostavku na svoju dužnost podnijela predsjednica Kazališnog vijeća Inge Tomić Koludrović, nezadovoljna očitovanjem Ministarstva.

Jučer je Radničko vijeće splitskoga HNK uputilo gradonačelniku Baldasaru i gradskim vijećnicima dopis u kojemu su zatražili hitno razrješenje Bogdanića i Kazališnog vijeća. Radničko vijeće upozorilo je u pismu na sve lošije stanje u splitskom baletu zbog činjenice da dužnosti još nisu razriješeni ni Bogdanić, čije razrješenje od 2015. traže Radničko vijeće i sindikat HNK te od kraja svibnja i intendant, a ni predsjednica Kazališnog vijeća.

Kako bi odluka o razrješenju bila službena čeka se još povratak s puta zamjenika predsjednika Kazališnog vijeća HNK Split Željka Mateljaka, koji će potpisati odluku vijeća, nakon čega Bogdaniću slijedu umirovljenje, a splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da Grad preuzima odgovornost u rasvjetljavanju ‘slučaja Bogdanić‘. HINA…


Povezano