Objavljeno

U Beogradu održana Međunarodna konferencija protiv seksualnog nasilja

Foto: Ženska soba

U organizaciji Incest trauma centra Beograd i Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, čija je suosnivačica Ženska soba, od 27. do 29. rujna 2019. u Beogradu održana je Međunarodna konferencija protiv seksualnog nasilja.

Konferencija je otvorena predstavljanjem videa Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, nakon čega je predsjednica mreže, Dušica Popadić iz Incest trauma centra, pozdravila sve nazočne.

Konferencija se sastojala od ukupno 13 sesija tijekom kojih su stručnjakinje i stručnjaci iz čitavog svijeta javno govorili o seksualnom nasilju te otvorili brojna važna pitanja i teme, od prevencije, preko izlaganja samih osoba koje su preživjele seksualno nasilje, direktnog rada s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, pa do javnih kampanja.

Počasna predavačica na konferenciji bila Judith Lewis Herman, M.D. s temom „Truth and Reconciliation: Justice from Victim’s Perspective.“.

Na konferenciji je u svojstvu predavačice sudjelovala i koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula, koja je održala dvije prezentacije: „Sexual Violence – Unpacking the Contex“ i „Impact of Direct Work with Sexual Abuse Survivors on Helpers“. Osim nje, iz Hrvatske su sudjelovali i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske, Anka Slonjšak, s predavanjem „Women with Disability and Sexual Violence“ te Goran Arbanas, psihijatar i psihoterapeut na Klinici za psihijatriju Vrapče, s predavanjem „Sexual Abuse against Psychiatric Patients and Psychiatric Patients as Sexual Abuse Offenders“.

Konferencija je doprinijela tome da se o seksualnom nasilju govori javno, jasno i odlučno, otvorila su se brojna pitanja vezana uz zakonsku regulativu i osiguranje pristupa pravdi svim osobama koje su preživjele seksualno nasilje. Nadalje, predstavljeni su brojni modeli kvalitetnog direktnog rada s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, no i potrebe za edukacijom i supervizijom osoba koje rade direktno. Osim toga, naglašena je važnost umrežavanja i multisektorske suradnje na području seksualnog nasilja te etičkog novinarskog izvještavanja o slučajevima seksualnog nasilja.

Na konferenciji je također predstavljen rad Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, kao i njezine osnivačke organizacije te organizacije članice.

Sva predavanja će biti dostupna na Facebook stranici i web stranici Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja.

European Women's Network against Sexual Violence

Pogledajte video i saznajte sve o Europskoj ženskoj mreži protiv seksualnog nasilja!**Watch the video and find out everything about the European Women's Network against Sexual Violence! #reactagainstsexualviolence

Objavljuje European Women’s Network against Sexual Violence u Četvrtak, 3. listopada 2019.

Povezano