Objavljeno

Tunis: Novi Ustav progresivan po pitanju ženskih prava

Zajednički napori udruga civilnog društva u Tunisu i njihova suradnja s organizacijom UN Women, rezultirali su donošenjem novog tunižanskog Ustava, koji između ostalog garantira jednakost prava i obveza muškaraca i žena.

Novi Ustav je korak u pravom smjeru, smatraju mnogi Tunižani, a aktivistkinja za ženska prava i studentica prava, Sana Ben Achour navodi da se radi o prvom Ustavu u arapskom svijetu, koji i muškarcima i ženama daje mogućnost kandidiranja za predsjednika/cu države.

 

Također, novi Ustav donosi pravo na razvod, sklapanje braka uz obostrani pristanak i zabranjuje poligamiju, a država se obvezuje osigurati rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i putem različitih afirmativnim mjera poticati jednakost.

„Članak 46. o jednakosti, jamči ravnopravnost muškaraca i žena u svim izbornim skupštinama, – što je izrazito progresivno ako uzmemo u obzir da ovo ne uključuju niti Ustavi većine Zapadnih zemalja“, izjavila je Héla Skhiri, dužnosnica UN-a Women u Tunisu.

Ipak, ističe odvjetnica i aktivistkinja Hafidha Chekir, „što se političkih prava tiče, Članak 34. obrazlaže zastupljenost žena u izbornim skupštinama, ali to se ne odnosi na Vladu“. Također, većina donesenih prava odnosi se na javnu sferu i u vezi je s državljanstvom.

Valja spomenuti i da se nasilju nad ženama tunižanska vlada odlučila suprotstaviti  već prošle godine kroz niz mjera uključenih u Akcijski plan za eliminaciju nasilja nad ženama, s čime je usklađen i novi Ustav u kojem stoji: „Država je putem javnih vlasti obvezna poduzimati mjere kako bi eliminirala sve oblike nasilja nad ženama“. [Ž.V.] UNWomen


Povezano