Objavljeno

Tristotinjak žena plovi svijetom prikupljajući plastiku iz oceana

Foto: eXXpedition, Facebook

Putnice u dobi između 18 i 57 godina iz 30 različitih država skupljat će i ispitivati uzorke mikroplastike kako bismo bolje razumjeli izvore zagađenja, odnosno bolje definirali koje industrije i koje države proizvode najviše plastike.

Ovaj pothvat, nazvan eXXpedition (XX u nazivu referira se na ženske kromosome) po prvi put koji okuplja isključivo žene na ovako velikoj misiji za okoliš. Projekt je započela znanstvenica Emily Penn, a ekspedicija je krenula 8. listopada iz Plymoutha (UK).

Pojedinim dijelovima putovanja se mogu priključiti žene bilo kakvih kvalifikacija. Iskusne i obučene žene upravljaju brodom, dok druge kuhaju, čiste, fotografiraju, pišu, snimaju i ostalo. Sve žene koje se priključe bit će educirane za jedrenje i aktivno sudjelovati u istraživanju.

Članica posade Marcia Reinaurer snimateljica je dokumetarnih filmova i pomorkinja te će snimati putovanje.

Plovim cijeli život, a to je pretežito muški svijet,” izjavila je Reinaurer. “Tijekom 35 godina plovidbe primijetila sam koliko nam vode propadaju. (…) Žene su emocionalnije, a ponekad upravo ta emocionalnost kombinirana sa znanošću može biti zaista utjecajna.”

Prilikom svojeg ranijeg istraživačkog rada, Emily Penn se zapitala koliko plastike završava u našoj hrani. Krvnom je pretragom doznala da njezino tijelo sadrži 29 od 35 toksičnih kemikalija koje nalazimo u plastici. Takve su kemikalije potencijalno kancerogene te mogu uzrokovati hormonalne probleme za vrijeme trudnoće i prenijeti se na djecu. Upravo zato je zaključila kako je važno uključiti upravo žene.

eXXpedition se odvija od 2014. godine te je napravljeno već 11 ekspedicija.

Razlog zbog kojeg ovo radim sve ove godine je snaga putovanja, način na koji se žene zbližavaju je toliko drugačiji nego na miješanim putovanjima,” rekla je Penn. “Ljudi se manje boje biti ranjivi, spustiti štit, brže stvaraju veze, a te veze traju doživotno.” [K.D.] NBCNews…


Povezano