Objavljeno

Elif Bilgin (16) dobitnica Google nagrade za znanost

Mlada šesnaestogodišnjakinja iz Istanbula dobitnica je nagrade Znanost u akciji 2013., održane u sklopu trećeg po redu Google sajma znanosti. Nagrada od 50 000 dolara bila je namijenjena za projekt koji može pridonijeti praktičnim promjenama na području okoliša, zdravlja ili resursa, a također je trebao biti inovativan, jednostavan za primjenu i prilagodljiv u različitim zajednicama.

Elif Bilgin je provela dvije godine razvijajući projekt proizvodnje bioplastike od odbačene kore banane, a osim novčane nagrade koju sponzorira organizacija Scientific American, mlada znanstvenica dobiti će i godinu dana mentorstva kako bi nastavila razvijati svoj projekt.

Sastojci za proizvodnju bioplastike široko su dostupni i relativno benigni, a i „moglo bi se reći da je bilo tko može napraviti kod kuće“, smatra Bilgin te se nada da će njezina bioplastika zamijeniti upotrebu plastike koja se bazira na nafti, a koristi za izolaciju električnih kabela i kozmetičkih proteza.

Bilgin je također finalistica sveukupnog Googleovog sajma znanosti u kategoriji od 15 do 16 godina te će u rujnu otputovati na dodjelu nagrada u sjedište Googlea u Mountain View u Kaliforniji.

Prepoznavanje potencijala njezinog projekta u rješavanju problema povećanja zagađenosti vidi kao osobnu pobjedu radi mogućnosti da utječe na promjene u svijetu, a za uzora u znanosti navodi Marie Curie:

“Marie Curie mi je bila velika inspiracija i uzor, kao znanstvenica ženskog roda koja je posvetila svoj život proučavanju radioaktivnosti, dovodeći u pitanje rodne norme. Ona je najbolji uzor mladim znanstvenicama poput mene”, kaže Elif. [M.K.] Scientific American…

https://www.youtube.com/watch?v=El3vc_j-lao


Povezano