Objavljeno

Trans žena diskvalificirana s izbora za Miss Universe

Nakon što je izabrana između 65 finalistica kanadskog izbora za Miss Universe, Jenna Talackova (23, na slici) iz Vancouvera izbačena je s natjecanja jer je utvrđeno da je rođena kao muškarac te da se podvrgnula operaciji promjene spola.

Talackova se kao žena deklarira od svoje četvrte godine, hormonsku terapiju započela je s 14, dok je spol konačno promijenila s 19.

Organizatori se pozivaju na pravila u kojima eksplicitno stoji da sve natjecateljice moraju biti ženskog spola te optužuju Talackovu da je falsificirala prijavu napisavši da je rođena kao žena, iako je na upit o svom spolu priznala da se podvrgla operaciji. U službenoj izjavi poželjeli su joj sve najbolje u ostvarenje vlastitih ciljeva.

Talackova je izjavila da je razočarana odlukom organizatora, ali se nada da će njezin slučaj pomoći u suzbijanju daljnje diskriminacije transeksualnih osoba. Slučaj je izazvao veliko medijsko zanimanje kao i prosvjede LGBT zajednice diljem Kanade, a pokrenuta je i internet peticija u kojoj se zahtjeva trenutno poništenje diskvalifikacije. [B.G.]


Povezano