Objavljeno

Trans* zatvorenice su najviše pogođene neadekvatnim suzbijanjem seksualnog nasilja

Slučaj Passion Star, trans* zatvorenice koja se obratila Teksaškom odjelu za kazneno pravo (da bi je oni zatim u potpunosti iznevjerili) uspješno je skrenuo pozornost na nasilje i seksualne prekršaje u američkim zatvorima. Atmosfera u zatvorima je posebno okrutna kada se radi o queer ili trans* zatvorenicima/cama.

Prema intervjuu  koji je Passion Star dala za New York Times i pismu objavljenom u  Jezebel, Teksaški odjel za kazneno pravo nije intervenirao da bi spriječio grupna zlostavljanja, silovanje i ostala nasilnička ponašanja koje je trpjela u zatvoru.

Zbog tretmana koji je dobivala, Passion Star je tražila da bude premještena u prostor gdje se nalaze zatvorenici za koje je rizik od zlostavljanja prevelik da bi boravili među ostalim zatvorenicima, no taj zahtjev joj nije bio odobren.

Texas ima najbrojniju populaciju zatvorenika/ica, a proporcionalno tome visok broj zatvorskih prekršaja. Među zatvorima u SAD-u koji imaju reputaciju seksualno najagresivnijih, pet ih se nalazi u Texasu.

Unatoč poražavajućim podacima, sadašnji guverner Greg Abbott, baš kao i bivši guverner Rick Perry, odbijaju formalno pristati na zahtjeve sadržane u dokumentu sa zahtjevima koji trebaju biti ispunjeni za sprječavanje zatvorskih silovanja (PREA).

Tom prilikom Lambda Legal su pokrenuli kampaniju čiji je cilj ukazivanje guverneru Abbottu na važnost koju bi PREA imao za sigurnost zatvorenika/ica.

Pokazalo se također da Texas nije izoliran slučajn. Plan da se do kolovoza 2016. godine napravi revizija u svim državnim institucijama specijaliziranim za promjenu ponašanja se pokazao nerealnim. Do sad je od 8000 ustanova, svega 355 posjetila inspekcija.

Bivši predsjednik George W. Bush je 2003. godine, nakon desetljeća istraživanja koja su ukazala na to da se postotak seksualnih prekršaja među zatvorenicima/cama kreće između 5-20 %, službeno odobrio PREA kao dio zakona, no regulacije ne znače puno ako zatvori i vlade seksualno nasilje ne shvaćaju kao ozbiljan problem.

Kad je Passion prvi put došla u zatvorski kompleks Telford, imala je 19 godina i identificirala se kao gej muškarac.

”Gej muškarci i transrodne žene su često prisiljeni/e biti seksualno aktivni/e ako žele preživjeti”, izjavila je Passion za The Times.

Passion je počela prijavljivati seksualno zlostavljanje 2003. godine. Kroz godine je promijenila brojne ustanove, a sada je ponovo u Telfordu i to konačno u programu koji djelomično razdvaja zatvorenike koji su pod visokim rizikom zlostavljanja od ostalih zatvorenika.

Passion je uz pomoć Lambda Legal podnijela tužbu protiv države zbog propusta da je zaštite unatoč njezinim brojnim molbama i zahtjevima.

Slučaj Passion Star ističe nevjerojatne zahtjeve s kojima se trans* žene moraju nositi u zatvorima, posebice o u muškim zatvorima gdje ih je većina smještena. Osim seksualnog zlostavljanja, trans* ženama se identitet najčešće u potpunosti negira čime im je pristup hormonskoj terapiji znatno otežan. [I.A.] New York Times

Povezano