Objavljeno

Trailer filma ‘Suffragette’ lansiran kao poticaj ženama da izađu na izbore

Teaser novog filma britanskog filma Suffragette pušten je u javnost prije nadolazećih izbora kako bi potaknuo Britanke na glasanje, piše Independent.

Više od 9 milijuna žena nije izašlo na izbore 2010. godine zbog čega je pokrenuta velika kampanja #VotingMatters kako bi potaknulo žene da se prijave za glasanje prije završnog roka 20. travnja.

Filmska kompanija Pathe podupire ovu kampanju i to su pokazali isječkom iščekivanog filma redateljice Sarah Gavron, u kojem se Carey Mulligan  pojavljuje u uloži sufražetkinje Maude te Meryl Streep u manjoj ulozi poznate aktivistkinje Emmeline Pankhrust.  

Pankrust je postala politička ikona nakon što je formirala Ženski socijalni i politički savez za oslobođenje žena u Velikoj Britaniji. Predvodila je sufražetski pokret, vandalizirajući Ulicu Downing 10 i koristeći militantne taktike nakon što su se mirni prosvjedi pokazali uzaludnima. Umrla 1928. godine, u svojoj 69. godini, a časopis Time ju je proglasio jednom od 100 najvažnijih osoba 20. stoljeća. Par tjedana nakon njezine smrti svim ženama koje su napunile 21. godinu života dano je pravo glasa.

Premijera filma Suffragette u VB, zakazana je za 30. listopada 2015. godine.

Biti će zanimljivo usporediti Suffragette kao vremensku preteču američkog filma Iron Jawed Angels (2004) koji prikazao je američki sufražetski pokret u 1910-ima, sa Hilary Swank u ulozi Alice Paul i Frances O`Connor kao Lucy Burns. Radnja filma započinje upravo kada se Paul i Burns vraćaju iz Engleske gdje su sudjelovale u aktivnostima Ženskog socijalnog i političkog saveza kojeg je osnovala Pankrust. [J.K.]


Povezano