Objavljeno

Feministička Inicijativa u Švedskoj bliže parlamentarnom pragu

Stina Svensson, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco, 3 glasnogovornice FI!

Švedska stranka Feministička Inicijativa (FI) od travnju uživa veću podršku glasača, približavajući se pragu potrebnom za ulazak u parlament u vrijeme kada se 52% Šveđana izjašnjava da želi vidjeti novu stranku u parlamentu.

Nove ankete Expressena i Demoskopa pokazuju da FI ima 3% biračke potpore, što je porast za 2,2% prema Demoskopu, i za 1% prema Ipsosu od posljednjih prognoza.

Švedski izborni prag je 4%, no ako neka stranka osvoji 12% glasova u nekoj biračkoj jedinici, ona osvaja zastupnička mjesta čak i ako ne osvoji 4% glasova na državnoj razini.

Glavni analitičar Demoskopa, Peter Santesson, smatra da se zbog gubitka ‘feminističke perspektive’ dio pristaša Lijeve stranke pregrupirao u FI. Santesson upućuje da je za to djelomično zaslužna i karizmatična liderica, Gudrun Schyman, bivša zastupnica i vođa Lijeve stranke.

Zasebno istraživanje Demoskopa pokazuje da 52% švedskih birača priželjkuje suradnju FI s ‘crveno-zelenom’ grupacijom ako oporba pobjedi na rujanskim izborima, dok 46% birača smatra da bi stranci trebalo dati značajnije mjesto u politici ako trenutna koalicija ostane na vlasti. ‘Crveno-zeleni’ (RedGreens) trenutno uživaju potporu 51% birača, a aktualna vlast 36,8%. [J.J.] TheLocal…

Slijedi video izjava koju je prošlog svibnja, za vrijeme  Stockhholm Feminist Foruma dala Stina Svensson, jedna od 3 glasnogovornice FI-ja za voxfeminae.net.


Povezano