Objavljeno

Tradicionalna liderica u Malaviju poništila više od 300 dječjih brakova

Malavijska tradicionalna liderica odlučila je stati na kraj dječjim brakovima u svojoj administrativnoj jedinici kako bi potaknula obrazovanje djece.

Inkosi Kachindamoto poništila je više od 300 brakova i tako primijenila nove državne zakone o dječjem braku. Naime, predsjednik Peter Mutharika u travnju jepotpisao Zakon o zabrani dječjih brakova odredivši 18 godina kao najnižu dob za sklapanje braka.

“Poništila sam 330 brakova od kojih su u 175 bile djevojčice, a u njih 155 dječaci. Htjela sam da idu u školu i to je uspjelo. Ne želim mladenačke brakove, oni moraju ići u školu. Nijedno dijete ne bi trebalo boraviti doma ili obavljati kućanske poslove za vrijeme škole“, izjavila je Inkosi Kachindamoto za Nyasa Times.

Budući da su tri četvrtine brakova odobrili roditelji i seoski vođe, Kachindamoto je odlučila suspendirati neke seoske vođe za primjer drugima.

Malavi je jedna od država s najvećim brojem dječjih brakova. Jedna od dvije djevojčice udaje se prije 18. godine. Ta je praksa usko povezana sa siromaštvom jer se u ruralnim područjima djevojčice udaju kako bi poboljšale obiteljsku financijsku situaciju.

Podsjećamo i da je Vijeće UN-a za ljudska prava jednoglasno je prihvatilo rezoluciju protiv dječjih i prislinih brakova koju je potpisuje  88 država i kojom bi se trebali pojačati napori u njihovom sprečavanju i ukidanju. [L.P.]


Povezano