Objavljeno

Zabrana dječjih brakova stopirana u Pakistanu

Pakistanski zakonodavci bili su prisiljeni povući prijedlog zakona kojim bi se sprječavali dječji brakovi nakon što je visoko vjersko tijelo takvu legislativu proglasilo ne-islamskom.

Zakon je predlagao podizanje granice za stupanje u brak  za djevojke sa 16 na 18 godina, te strože kazne za one uključene u dogovaranje dječjih brakova. Naime, unatoč postojećem zakonu, dječji brakovi jako su česti u ovoj zemlji, a procjenjuje se da 20% djevojaka stupi u brak prije 18 godine života.

Vijeće islamske ideologije, konstitutivno tijelo koje parlament savjetuje o kompatibilnosti zakona sa šerijatskim zakonom, predloženi je zakon proglasilo ‘ne-islamskim’ i ‘blasfemičnim’. Vijeće se slično izjasnilo i 2014., dok je 2013. predložilo da se DNA ne uzima u obzir kao dokaz u slučajevima silovanja, te da se uvede obveza da žrtve silovanja moraju osigurati četiri svjedoka kako bi se njihove tvrdnje uzele u obzir.

Međunarodna koalicija organizacija civilnog društva Girls Not Brides, ovo vjersko tijelo navodi kao ključnu prepreku u donošenju reformi u Pakistanu. Klerici u Vijeću se protive nametanju minimalne dobi za stupanje u brak, te smatraju da se pojedinac/ka može vjenčati kad dosegne pubertet, što za neke može značiti i devet godina. Independent


Povezano