Objavljeno

Tommy Hilfiger uveo novu liniju odjeće za djecu s invaliditetom

Modna dizajnerica i majka troje djece Mindy Scheier neumorna je zagovarateljica prilagođene linije odjeće  za djecu sa invaliditetom, kao što je njezin sin Oliver kojem je dijagnosticirana mišićna distrofija. Nedavno je svoj cilj i postigla. Tommy Hilfiger je u suradnji s njezinom neprofitnom organizacijom Runway of Dreams pokrenuo novu liniju odjeće prilagođenu djeci s invaliditetom.

Kako stoji na web stranici brenda riječ je o „posebnoj kolekciji kojom se upućuje na izazove s kojima se grupe osoba sa drugačijim tjelesnim sposobnostima susreću svaki dan prilikom odjevanja.“

Odjevna linija sadrži velcro trake i magnetske zatvarače, brenda odjeće MagnaReady, kojeg je osnovala dizajnerica čiji suprug boluje od Parkinsonove bolesti. Hlače imaju i zatvarače na nogavicama te su podesive po dužini i u području struka.

Linija sadrži 22 odjevna komada za djevojčice i dječake.

Obzirom da koristi ortoze za noge, Oliver, za razliku od svojih prijatelja, nije mogao nositi jeans hlače. Scheier ih je ispočetka pokušala sama prekrojiti te prilagoditi ortozama, no ubrzo je shvatila da je potrebna temeljita promjena u korist djece s invaliditetom koja se svakodnevno muče s odjevanjem.

Zahvaljujući njezinom trudu prilagođena modna linija marke Tommy Hilfiger, sada sadrži uske i konvencionalne traperice te jeans tajice poznatije kao jeggings, prilagođene djeci s drugačijim potrebama i mogućnostima.

Ellen Seidman, majka i blogerica na HuffPost, čiji sin Max boluje od cerebralne paralize, imala je priliku isprobati kolekciju prije nego što je lansirana, i na svojoj je web stranici podijelila oduševljenje. Usprkos mnogim savladanim preprekama, njezin sin još uvijek nije u mogućnosti samostalno se odijevati bez pomoći drugih.

„Kada vas prsti ne služe, gumbi, drukeri pa čak i patentni zatvarači mogu biti komplicirani“. No, nova linija Tommy Hilfiger odjeće to može promijeniti. „Takva odjeća predstavljat će inovativnu promjenu za našu djecu“, kazala je Seidman.

Vidljivost djece s invaliditetom u modnoj industriji samo je nastavak pozitivnih društvenih promjena s ciljem inkluzije osoba s invaliditetom među popularnim brendovima. U siječnju je Lego napokon odlučio poslušati zahtjeve aktivista/kinja te je u svoju novu kolekciju figurica uključio mladića koji se nalazi u invalidskim kolicima.

Novim figuricama Lego propituje i rodne uloge, pa su tako uvrstili figuricu oca koji brine o djetetu. Dio je to linije Lego City koja uključuje i bebu u dječjim kolicima te zaposlenu majku. Brend dječjih igračaka koji se u prošlosti borio sa kritikama zbog promoviranja štetnih rodnih stereotipa, zadnjih je godina pokazao napredak uključujući i minifigure znanstvenica. [M.B.] Huffington Post


Povezano