Objavljeno

Videi koji prikazuju životne borbe žena pripadnica ranjivih skupina

Prošlog tjedna Leave No One Behind u suradnji s Un Women lansirao je četiri nova videa koji prikazuju Ciljeve održivog razvitka (SDG), odnosno 17 Globalnih ciljeva koji mogu značajno promijeniti živote djevojčica i žena, a koje su Vlade diljem svijeta jednoglasno usvojile.

Agenda 2030 i SDG postavili su putokaz za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena tijekom idućih 13 godina. Globalnih ciljevi koji su međusobno duboko povezani imaju potencijal okončavanja siromaštva, ublažavanja klimatskih promjena i ostalih sličnih izazove te zatvaranja rodnog jaza u privatnim domovima, školama, gospodarstvu i politici.

Glavna misija Globalnih ciljeva je osigurati da ‘nitko ne bude izostavljen’. Prečesto su upravo žene i djevojke one koje imaju najmanje mogućnosti za izlaskom iz siromaštva, nasilja ili ograničavajućih kulturnih praksi. Globalni ciljevi stoga se neće moći postići bez njihovog osnaživanja, a upravo su s tim ciljem napravljeni i ovi filmovi.

Videi prikazuju na koje se sve načine djevojčice i žene suočavaju s preprekama kako bi si osigurale napredak u društvu. U priči koju nam pripovijeda Juddy imamo priliku vidjeti na koji način se ona kao osoba s invaliditetom izborila za to da postane poduzetnica te na taj način prehranjuje svoju obitelj. Juddy je vođa u svojoj zajednici u kojoj podučava ostale žene kako da se osnaže i prevladaju siromaštvo. Njezina priča pokazuje što je sve moguće ostvariti kada se suočimo s nejednakostima.

https://www.youtube.com/watch?v=CLC9NU0wlFQ

Josephine i Cecilia donijele su tešku odluku da napuste svoje domove kako bi izbjegle genitalno sakaćenje i prisilne brakove. Njihova priča pokazuje važnost edukacije i suočavanja sa štetnim praksama. Josephine, koja trenutno studira pravo, postala je uzor ostalim djevojkama iz svoje zajednice.

https://www.youtube.com/watch?v=vZ3e4MJUkzM

Tracy je odrasla u jednom od najsiromašnijih područja Nairobija, ali je ujedno i talentirana sviračica klarineta. Pridružila se orkestru koji joj je osigurao školarinu i otvorio mnogobrojna vrata, pokazavši joj koliko kvalitetna edukacija i mogućnosti mogu utjecati na životne promjene.

https://www.youtube.com/watch?v=tmtDmXbHlv0

Zarobljene u neformalnom sektoru, Eunice i Josephine morale su napustiti svoja radna mjesta u industriji cvijeća u Keniji jer su se počele razbolijevati od kemikalija koje su se tamo koristile. U videu koji se fokusira na ekonomsko osnaživanje, svjedočimo njihovoj borbi za pronalaženjem poslova i prehranjivanju njihovih obitelji.

https://www.youtube.com/watch?v=Y9wtTOlx0Lo

Globalni ciljevi mogu se postići samo uz provođenje politika za uključivanje potencijala koji imaju djevojke i žene. Videi su namijenjeni podizanju svijesti i dijaloga na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini koji će se održati u srpnju 2017. godine u New Yorku. Vlade i Međunarodna razvojna zajednica sastat će se kako bi pregledali napredak Globalnih ciljeva.

‘Leave No One Behind’ poziva Vlade da djevojke i žene koje su na najlošijim društvenim pozicijama stave na prvo mjesto, kako bi im omogućile da imaju jednake životne prilike kao i svi ostali. Unwomen

Povezano