Objavljeno

Tko se boji kontracepcije još? SAD

Snažna borba vodi se trenutno u SAD-u za ženina prava na besplatnu kontracepciju. Protivnici su crkva i konzervativna desnica, koji ne samo da se protive kontracepciji, već u nekim zemljama  žele natjerati žene na transvaginalni ultrazvuk kako bi čule otkucaje srca fetusa prije odlaska na pobačaj.

Spor je započeo nakon donošenja prijedloga reforme zdravstvau Americi,`Affordable Health Care for America Act`, koji bi uključivao potpuno besplatnu preventivnu njegu za žene. Između ostalog: kontracepciju, opremu i savjetovanje u vezi dojenja te analitički pregled na HPV, seksualno prenosive bolesti te HIV.

U vremenima prije izuma kontracepcije, žene su rađane kako bi rađale. Njihova biologija predodredila im je kulturu. Većina žena bila je vezana isključivo uz dom i ovisna o muškarcu. Sve dok je mogućnost rađanja bila jedina ženina svrha, tomu je bilo tako.

 

Prije kontracepcije, žene su bile predmet svih religijskih i kulturalnih ograničenja koji su jamčili da žene rađaju pravu djecu, pravom muškarcu u pravo vrijeme.

S pojava kontracepcije došlo je do mogućnosti izbora. Po prvi puta, žene su mogle same odrediti kada, koliko, s kim i hoće li uopće imati djecu, što je u konačnici rezultiralo s više slobodnog vremena i energije za područja kojima su prethodno dominirali muškarci, piše Alternet.

Zato ne čudi strah crkve i želja desnice za povratkom ‘u dobra stara vremena’ i ponovnu kontrolu nad ženinim tijelom, a time i javnom sferom.

Izdvajamo sulude prijedloge zakona protiv pobačaja u Americi:

 

  • U Kansasu, žene bi se morale podvrgnuti ultrazvuku te slušati otkucaje srca fetusa prije odlaska na pobačaj; liječnici bi bili zaštićeni od tužbe za nesavjesno liječenje ako su uskratili informaciju koja je spriječila pobačaj te bi morali informirati ženu o povezanosti pobačaja i raka dojke što su diskreditirane laži.
  • U Virginiji se razmatra prijedlog zakona koji zahtijeva da se žene u prvih 12 mjeseci trudnoće podvrgnu transvaginalnom ultrazvuku prije pobačaja kao i protuustavni zakon „Personhood“ po kojem bi fetus imao zakonska prava.
  • Iowa je zabranila pobačaj nakon dvadesetog tjedana trudnoće, no razmišlja i o zatvorskoj kazni za sve uključene u pobačaj. U Oklahomi se također razmatra prijedlog zakonskih prava fetusa. [A.L.]

Povezano