Objavljeno

Tko je ukrao “5 do 12”? (fotogalerija)

U Galeriji VN (Ilica 163) još danas, 9.2., otvorena je izložba “5 do 12” koja je predstavila radove triju mladih umjetnica: Meri Files, Senke Fučkar i Davorke Tumpić.

5 do 12 naziv je izložbe i jednog od tri rada koji pripadaju instalaciji Kavez misli Davorke Tumpić, uz Uhvaćeni plijen i Brzo ćeš se udati. No, 5 do 12 zatvaranje izložbe dočekuje drugačije: kao doslovno uhvaćeni plijen. Tijekom izložbe rad je, naime, ukraden. Nekome se rad očito “previše” svidio.

“Kada su mi javili da je rad ukraden, najprije sam bila šokirana. Nakon toga, kako sam događaj ‘preboljevala’, krenule su razne reakcije. Iako mi se slična situacija već dogodila na izložbi dizajna u Beogradu, smatrala sam da je nemoguće da se to ponovi u prostoru galerije kao što je Vladimir Nazor. Osim što je galerija, taj je prostor prvenstveno čitaonica − javna, otvorena na korištenje društvu. Ovo je izravan, da izravniji ne može biti − kontakt ‘umjetničkog’ i društva. Imam dojam da se ljudi vrlo lako odlučuju za takav čin. Totalno je nebitno što je rad ukraden iz galerije, a još je nebitnije što je riječ o umjetničkom radu”, komentar je autorice.

5 do 12 je uporabni predmet, zidni sat s apliciranim tekstom. Zašto “5 do 12” kao naziv izložbe? Sve tri autorice apsolventice su riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, a radovi, koje je za izložbu odabrala njihova mentorica Lara Badurina, iz različitih perspektiva govore o onom što “krajevi”, bilo studija ili čega drugog, najčešće nameću: o očekivanjima. Čijim? To pitanje: č i j i m?, ključ je po kojemu su se radovi triju autorica susreli u VN-u.

“Sada, kada su se ‘dojmovi’ slegli, tražim u svemu inspiraciju za reakciju. Kroz umjetnost, naravno. Jer to je jedino što mogu učiniti” – zaključni je komentar Davorke Tumpić. [J.Gr.]

{igallery 8}


Povezano