Objavljeno

Tjedan psihologije – Zamijenimo zablude znanošću!

Počevši od ponedjeljka 19. veljače Zagrebačko psihološko društvo će na svojim Facebook stranicama svaki dan predstaviti po jednu zabludu te znanstvene spoznaje u tom području. Ujedno, pozivaju sve građane i građanke da im se pridruže dijeljenjem i praćenjem članaka na Facebook stranici društva. Akcija će trajati do petka 23. veljače.

Cilj akcije je povratak znanosti i činjenica u ključne i aktualne teme, informiranje te odvajanje mitova, zabluda i ideologije od znanstvenih spoznaja.

Iz tog razloga članice i članovi društva pišu blogove o izabranim temama te prilažu istraživanja i podatke, kao i dodatnu literaturu za zainteresirane čitatelje. Bavit će se temama koje su zaokupile javnost i u čijoj je javnoj raspravi nedostajalo stručnosti, znanstvenog utemeljenja i objašnjenja poput: izbjegličke krize, odgoja i obrazovanja djece s obzirom na vrijednosti roditelja, LGBT roditeljstva, uvođenja školskih uniformi te opasnosti i podrška djeci u suvremenom odrastanju.

Ova akcija samo je jedna od aktivnosti novoosnovanog Zagrebačkog psihološkog društva koje smatra da je odgovornost svakog stručnjaka pa time i psihologa, osigurati kvalitetu javnog diskursa i time ukazati na korištenje netočnih informacija, mitova, ideologije i zabluda kao argumenata za donošenje odluka važnih za naše društvo i zajednicu.

Zagrebačko psihološko društvo nastalo je 2017. godine i okuplja psihologinje i psihologe koji žive i rade na području Zagreba i Zagrebačke županije. Društvo je nastalo iz želje stručnjaka za iznošenjem znanja i činjenica kojima raspolaže struka u javnost te želje za reagiranjem na društvena zbivanja iz pozicije struke, uz stručnu i kolegijalnu podršku. Kao cilj udruge ističu promicanje humanističkih načela – prvenstveno poštivanje osobnog dostojanstva svih ljudi, slobodu izbora vlastitog ponašanja i puni razvoj ljudske osobnosti.  

Pridružite im se na Facebook stranici Zagrebacko psiholosko drustvo jer ovog tjedna  #citamopsihologe.

Povezano