Objavljeno

Tisuće u Argentini prosvjedovale protiv nasilja nad ženama

Porazne statistike prema kojima u Argentini jedna žena umire svaki 31 sat rezultirale su masovnim prosvjedima u gradovima diljem zemlje, a prosvjedima su se priključili i susjedni Čile i Urugvaj.

Slično kao i na nedavnom prosvjedu protiv femicida u Srbiji, prosvjednici/e su nosili transparente s natpisima ‘Niti jedna manje’, te majice s imenima i fotografijama žrtava te promarširali/e ispred zgrade Kongresa osuđujući nasilje.

Organizacija za ženska prava La Casa del Encuentro navodi da je više od 1,800 žena ubijeno od 2008. godine, a vlada u situacijama nasilja prema ženama reagira preksano, naglašava voditeljica organizacije Fabiana Tunez. Vladu se poziva da uvede službeno praćenje razmjera femicida u zemlji kako bi se moglo raditi na rješavanju tog problema.

Predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner na Twitteru je objavila da je zemlja suočena s ‘kulturom koja uništava žene’. Naime, unatoč zakonu koji je 2012. godine postrožio kazne u slučajevima obiteljskog nasilja, problem nasilja nad ženama nije se smanjio.

Dostupni podaci također govore da je obiteljsko nasilje uzrok smrti više od pet žena dnevno u Meksiku i 15 u Brazilu. [Ž.V.] TheIndependent


Povezano