Objavljeno

Tri žene izbodene na prosvjedu za siguran pobačaj u Čileu

Prošli tjedan na prosvjedu za pravo na besplatan, siguran i legalan pobačaj u Santiagu, na kojem se okupilo oko 40 000 ljudi, maskirani napadači izboli su tri prosvjednice i policajku.

Sudionice prosvjeda tvrde da su za napad odgovorne ekstremističke skupine protiv prava na pobačaj, no zasad nitko nije uhićen, a čileanski mediji – koji su uglavnom pod kontrolom desnice – nisu izvijestili o napadu.

“Mogle smo to biti ja ili moje prijateljice. Napali su ih jer su žene i jer marširaju, kao što to uvijek biva… prolajferi koji žele izbosti druge ljude, ironično,” komentirala je jedna od prosvjednica.

Glasnogovornica organizacije Mesa de Accion por el Aborto, Macarena Castaneda, prozvala je ovaj napad terorističkim. “To je terorizam. Ne želim ga drugačije okarakterizirati. Jedna skupina ljudi želi zastrašiti drugu kako ne bi slobodno izražavali svoje ideje.”

Erika Guevara-Rosas iz Amnesty Internationala također je osudila napad, ali i reakciju vlasti. “Siguran i legalan pobačaj je ljudsko pravo. Vladine bojažljive izjave u vezi napada su zabrinjavajuće i šalju poruku da oni koji traže svoja prava riskiraju svoju sigurnost.”

Do prošlog ljeta Čile je imao jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju na svijetu – bio je zabranjen u svim situacijama, dok je danas legalan u tri slučaja: ako je ugrožen život žene, ako fetus ne može preživjeti trudnoću i ako je trudnoća posljedica silovanja.

Drakonski zakoni o pobačaju u Latinskoj Americi uzrokovali su nepotrebne smrti tisuća žena, upozoravaju iz Amnesty Internationala. Pobačaj na zahtjev dostupan je samo u Urugvaju i Kubi. Independent


Povezano